Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με την κυβέρνηση να διαρρέει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα σχετικά πρωτόκολλα λειτουργίας που αφορούν τον έλεγχο για κρούσματα κορονοϊού.

Σήμερα το μεσημέρι στις 2 μ.μ. έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων- και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, αλλά φαίνεται ότι η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη.

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται πάντως για το άνοιγμα των σχολείων με πολλούς να θεωρούν πως η επιστροφή στα θρανία θα συνοδευτεί με άλμα των κρουσμμάτων και άλλοι που υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τους τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές και νέους κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη) σε τακτικό έλεγχο.

Πάντως αρκετοί ειδικοί ζητούν τη μετάθεση για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων και άλλοι να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron.

Πηγή: sofokleousin.gr