Τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου υιοθέτησαν χθες Δευτέρα απόφαση — δεν είναι νομικά δεσμευτική — που παρομοιάζει τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Κίνα στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων με «γενοκτονία», προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, που έκανε λόγο για «εμπαθή πρόκληση».

Η απόφαση, που κατατέθηκε από τους συντηρητικούς (αντιπολίτευση), υιοθετήθηκε ομόφωνα από την καναδική Βουλή των Κοινοτήτων, με 266 ψήφους (από τις 338). Καλεί επίσης την κυβέρνηση να υιοθετήσει επίσημα αυτή τη θέση. Ωστόσο κάποιοι βουλευτές, ειδικά υπουργοί της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, προτίμησαν να απόσχουν.

Η απόφαση τονίζει ότι ο Καναδάς αναγνωρίζει ότι «οι Ουιγούροι στην Κίνα υφίστανται γενοκτονία».

Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά απέρριψε με ανακοίνωσή της σε όχι ακριβώς διπλωματικό τόνο την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «επαίσχυντη ενέργεια», χαρακτηρίζοντας «υποκριτές και ξεδιάντροπους» τους βουλευτές διότι κατέφυγαν «στη δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για να αποπειραθούν ένα «πολιτικό τέχνασμα» ως προς τη Σιντζιάνγκ που θα ανοίξει τον δρόμο να γίνει «επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Για να στηρίξουν την κατηγορία τους οι καναδοί κοινοβουλευτικοί έκαναν λόγο περί «πολιτικής και αντιθρησκευτικής» κατήχησης, «καταναγκαστικής εργασίας» και «καταστροφής πολιτιστικών μνημείων» που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα στη Σιντζιάνγκ.

Τροπολογία που κατατέθηκε και ζητεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να μεταφέρει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2022) αλλού αν η «γενοκτονία» συνεχιστεί εγκρίθηκε επίσης.

Οι σχέσεις του Καναδά με την Κίνα βρίσκονταν ήδη σε κρίση άνευ προηγουμένου.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr