Διαψεύδονται, τουλάχιστον προς ώρας, οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία 24ώρα περί σύγκλισης απόψεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως τις δύο πλευρές χωρίς «άβυσσος» και δεν διαφαίνεται ίχνος ταύτισης.

Από τη μία πλευρά η Μόσχα θέτει ως προαπαιτούμενο για συμβιβασμό την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και την υιοθέτηση ουδετερότητας, στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρία. Το Κίεβο απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, απαιτώντας, μάλιστα, «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας, είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές.

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πεσκόφ σχολίαζε επισημάνσεις του επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση: «Η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που να είναι ταυτόχρονα όμως ένα κράτος με το δικό του στρατό και το δικό του πολεμικό ναυτικό».

Το Κίεβο απάντησε άμεσα στο Κρεμλίνο, τονίζοντας πως απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Πηγή: sofokleousin.gr