Με ασυνήθιστη σφοδρότητα συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις, διακοπή της κυκλοφορίας  σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες και μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες. Τα φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες ώρες σε πολλές περιοχές. Υφεση αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής.

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στην περιοχή πρωτευούσης, όπου κλείνουν, ανοίγουν και ξανακλείνουν κεντρικοί οδικοί άξονες, πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σπίτια και καταστήματα και επαγγελματικοί χώροι έχουν πλημμυρίσει, ενώ χιλιάδες αυτοκίνητα παραμένουν σχεδόν ακινητοποιημένα  στον Κηφισό, στην Ποσειδώνος, στην παλιά παραλιακή προς Πειραιά, στη Χαμοστέρνας, στα Γλυκά Νερά και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση συρμών μεταξύ Ομονοας και Ταύρου.

Ανάλογες εικόνες στην Κέρκυρα, στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην Κρήτη, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Στην Κέρκυρα τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, πολλοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης έγιναν αδιάβατοι.

Στην περιοχή του Ηρακλείου  οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού και σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος.

 Στο έλεος του καιρού βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών στη Βόρεια Εύβοια, στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, όπου υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, οι δρόμοι έγιναν ρυάκια και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά δύσκολες – συχνά επικίνδυνες.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας  και την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ειδικό σχέδιο καταρτίζεται για μετακινήσεις κατοίκων από πυρόπληκτες περιοχές και σημεία που είναι «στο κόκκινο».

Πηγή: sofokleousin.gr