«Ήπια ύφεση» προβλέπουν οικονομολόγοι της JPMorgan για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed.

Η  τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,5% έως το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους και ενδεχομένως η ύφεση να συνεχιστεί και το 2024.

Η JPMorgan αναμένει περαιτέρω αύξηση 100 μονάδων βάσης από τη Fed έως τον Μάρτιο του 2023, μετά την αύξηση κατά περισσότερες από 300 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος και παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Και το προσδιορίζει ως αύξηση 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενη από 25 μ.β. την καθεμία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η JPMorgan εκτιμάτα ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,1% έως το τέλος του 2023. Tον Οκτώβριο, το ποσοστό βρισκόταν στο 7,7%.

O δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης -το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed- αναμένεται να βρίσκεται στο 3,4% το επόμενο έτος.

Η επερχόμενη επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης θα μπορούσε να χάσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέχρι τα μέσα του 2024, γεγονός που θα μπορούσε στη συνέχεια να δει τη Fed να ξεκινά τη χαλάρωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Πηγή: sofokleousin.gr