Στα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών επικεντρώνεται τώρα το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής αγοράς, που αναμένει ασφαλέστερες ενδείξεις για την πορεία του κλάδου σε συνθήκες πανδημίας και προσπαθεί να ανιχνεύσει τις προοπτικές του για την επόμενη χρονιά.
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εστιάζουν στα οικονομικά στοιχεία και στις επιδόσεις του γ’ τριμήνου, που εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις “αντοχές” των ελληνικών τραπεζών και την επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση.

Πρώτη θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και εννεαμήνου η Eurobank. Θα ακολουθήσουν η Τρ. Πειραιώς τη Δευτέρα, η Alpha Bank στις 25 Νοεμβρίου και η Εθνική Τράπεζα στις 30 Νοεμβρίου.

Σε ανάλυση της η JP Morgan εκτιμά ότι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου θα είναι ανάλογα των επιδόσεων του β’ τριμήνου, με μικρή βελτίωση στον τομέα των εσόδων από τόκους και προμήθειες.
 Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι καθώς δεν αναμένονται εκπλήξεις από τις ελληνικές τράπεζες, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη δυναμική τους και στις προοπτικές για το 2021 που υποδηλώνουν οι επιδόσεις γ’ τρίμήνου και 9μήνου.

Οσον αφορά την επίδραση αυτών των στοιχείων στην πορεία των τραπεζικών μετοχών, οι αναλυτές της JP Morgan εκφράζουν την άποψη ότι οι τράπεζες είναι υποτιμημένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν και σημείωσαν άνοδο 32% τις τελευταίας τέσσερις εβδομάδες.

Επισημαίνουν ότι οι τιμές τους αντιστοιχούν στο 20% της εκτιμώμενης ενσώματης λογιστικής αξίας τους (P/TBV μόλις 0,2), ενώ των τραπεζών της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 90% (P/TBV 0,9).

Πηγή: sofokleousin.gr