Την κυριότητα και τον απόλυτο έλεγχο όλων των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα αποκτήσει ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σημειώνεται ότι στη ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν το 100% των Εταιριών Διανομής Αερίου της Αττικής και της ΔΕΔΑ (δίκτυα διανομής περιφέρειας), καθώς και το 51% της εταιρείας διανομής αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Το υπόλοιπο 49% που ανήκει στην Eni Gas θα αποκτηθεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου – και θα περιέλθει τελικά υπό τον έλεγχο του νέου ιδιοκτήτη της.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει αύριο και μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον δύο υποψήφιοι θα καταθέσουν πλήρεις φακέλους με εγγυητικές και προσφερόμενο οικονομικό τίμημα. Τα φαβορί είναι η ιταλική Italgas και η τσέχικη EPH.

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Η τσέχικη EPH είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην κεντρική Ευρώπη.Κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων, που εκτείνεται στους τομείς συνδυασμένης παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: sofokleousin.gr