Το ιταλικό κοινοβούλιο συνέρχεται την Δευτέρα για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, σε μία εκλογική διαδικασία όπου ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται ως φαβορί.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις εντείνονται στους διαδρόμους, ο έτερος υποψήφιος, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εμφανίσθηκε ο πιο επιθετικός στην προεκλογική εκστρατεία φθάνοντας μέχρι να καμαρώσει για τα περιώνυμα bunga bunga πάρτι του.

Ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος ονειρεύεται εδώ και καιρό μία επταετή θητεία στο Κιρινάλιο, αν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους.

Η πρόβλεψη της έκβασης της ψηφοφορίας στην προεδρική εκλογή είναι δύσκολη, αφού η μυστικότητα της ψήφους δίνει έδαφος σε παλινωδίες.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ασκεί στην πραγματικότητα σημαντικό ρόλο σε περίπτωση πολιτικής κρίσης, είτε πρόκειται για την χρήση της εξουσίας διάλυσης του κοινοβουλίου, επιλογής πρωθυπουργού ή άρνησης ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε επισφαλείς και εύθραυστους συνασπισμούς.

Και η Ιταλία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για σταθερότητα: τα κόμματα που απαρτίζουν τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό που υποστηρίζει τον Μάριο Ντράγκι βρίσκονται σε θέση μάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους. Και το χάος θα μπορούσε να απειλήσει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία.

«Είναι μία εκλογή κλειδί και πολύ περίπλοκη, διότι τα πολιτικά κόμματα είναι αποδυναμωμένα και βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου κατακερματισμού», εξηγεί ο Τζιοβάνι Ορσίνα, διευθυντής του Luiss School of Government στην Ρώμη.

Σεισμός

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Corriere della Sera, η ψηφοφορία θα μπορούσε «να πλήξει την κυβέρνηση σαν σεισμός», την ώρα που η Ιταλία αντιμετωπίζει νέο κύμα της Covid-19 που απειλεί να περιπλέξει την οικονομική ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2020.

Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, ο 74χρονος Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία, αλλά η εκλογή του θα άφηνε κενή την θέση του πρωθυπουργού σε μία κρίσιμη στιγμή.

Ο Μάριο Ντράγκι ορίσθηκε στην πρωθυπουργία από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον Φεβρουάριο 2021 και κατόρθωσε να διατηρήσει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν όλα τα ιταλικά πολιτικά κόμματα, κατευθύνοντας παράλληλα την ιταλική οικονομία στην ανάκαμψη.

Είχε επίσης της εποπτεία των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που απαιτήθηκαν με αντάλλαγμα το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, από το οποίο η Ιταλία έλαβε το κολοσσιαίο ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν μήπως η Ιταλία, με το τεράστιο χρέος, καθυστερήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.

Περί τους χίλιους γερουσιαστές, βουλευτές και εκπρόσωποι των περιφερειών θα αρχίσουν να ψηφίζουν την Δευτέρα.

Για να εκλεγεί, απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων κατά τους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας και στην συνέχεια η απόλυτη πλειοψηφία κατά τους επόμενους γύρους.

Λόγω των μέτρων ασφαλείας για την επιδημίας, κάθε γύρος να διαρκέσει μία ημέρα και, όπως το απαιτεί η παράδοση, δεν υπάρχουν θεωρητικά επίσημοι υποψήφιοι.

Προεκλογική χρονιά

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα είναι ο αποτελεσματικότερος πρόεδρος για την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και των καλών σχέσεων με τις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα αν η δεξιά και η άκρα δεξιά κερδίσουν τις εκλογές του 2023.

Εξάλλου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν παραμείνει στην πρωθυπουργία. Και κινδυνεύει να χάσει την θέση του κατά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι προεκλογική χρονιά. Ακόμη και αν ο Ντράγκι παρέμενε πρωθυπουργός, η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευόταν να ελέγξει την πολιτική κατάσταση», με τα κόμματα σε προεκλογική συμπεριφορά», λέει ο Τζιοβάνι Ορσίνα.

Μια λύση θα ήταν ο ορισμός στην πρωθυπουργία του Ρενάτο Μπρουνέτα, του σημερινού επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Μπερλουσκόνι Forza Italia, καθώς οι ηγέτες των βασικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού κατέχουν τα σημαντικότερα υπουργεία μέχρι τις εκλογές.

Αν ο Μάριο Ντράγκι διατηρήσει την πρωθυπουργία, κυκλοφορούν πολλά ονόματα υποψηφίων για την θέση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, όπως του ευρωπαίου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, του πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο ή της υπουργού Δικαιοσύνης Μάρτα Καλάμπρια.

Πηγή: sofokleousin.gr