Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε τον Μάιο σε λιγότερους από 3 εκατομμύρια για πρώτη φορά από το 2008, χάρη στην σημαντική αύξηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εργασίας, 2,92 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούσαν επισήμως δουλειά στα τέλη Μαΐου, ήτοι 99.512 λιγότεροι από τα τέλη του προηγούμενου μήνα (-3,3%).

“Πρόκειται για τον πιο χαμηλό αριθμό από τον Νοέμβριο του 2008”, δηλαδή από την αρχή της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία υπενθυμίζει ότι αυτή η βελτίωση σημειώθηκε παρά το “πλαίσιο μεγάλης αβεβαιότητας διεθνώς” που οφείλεται κυρίως στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, η μείωση έφτασε το 22,7% σε ένα έτος, δηλαδή σε 858.259 λιγότερους ανέργους.

“Η απασχόληση, σταθερή και ποιοτική, βρίσκεται σε αύξηση (…) Προοδεύουμε. Με ίσες ευκαιρίες και κοινωνική δικαιοσύνη”, χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή σε μήνυμά του στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η καλή αυτή δυναμική εξηγείται από μια μεγάλη αύξηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και κυρίως συμβάσεων αορίστου χρόνου: 730.427 συμβάσεις αορίστου χρόνου υπεγράφησαν ως εκ τούτου τον Μάιο, ήτοι ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η ανεργία μειώθηκε ιδιαίτερα μεταξύ αυτών που είναι κάτω των 25 ετών (-9,9% σε έναν μήνα) αλλά σε μικρότερο βαθμό μεταξύ των γυναικών (-2,65%).

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώνονται αφού η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Σάντσεθ υιοθέτησε στις αρχές του 2022 εκτεταμένη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη του νομοθετικού σώματος, με στόχο τη μείωση της έλλειψης ασφάλειας.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είχε ως στόχο να ανατρέψει μεταρρύθμιση που είχε υιοθετηθεί απο το Λαϊκό Κόμμα το 2012, περιόρισε τις δυνατότητες πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθιστώντας τις συμβάσεις αορίστου “τον κανόνα κι όχι πλέον την εξαίρεση”. Επίσης περιόρισε την προσφυγή στην υπεργολαβία από τις ισπανικές επιχειρήσεις.

Η Ισπανία ήταν μια από τις πλέον πληγείσες δυτικές οικονομίες από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας της COVID-19 το 2020, καταγράφοντας πτώση 10,8% του ΑΕΠ της, λόγω της ισχυρής εξάρτησής της από τον τουρισμό.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους το 2020 στη χώρα, η οποία έχει ένα από υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον ΟΟΣΑ.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr