Μια ισπανική, ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η οποία κατηγορείται για κατασκοπεία από τον ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έχει μπει στο στόχαστρο των ισπανικών δικαστικών αρχών που ερευνούν και άλλες υποθέσεις κατασκοπείας, κυρίως σε βάρος του πρώην προέδρου του Ισημερινού, του Ραφαέλ Κορέα.

Ο δικαστής που είχε αναλάβει να μελετήσει τη μήνυση του Ασάνζ σε βάρος της εταιρείας Undercover Global και του ιδιοκτήτη της, Νταβίντ Μοράλες Γκιγιέν, έκανε δεκτή και τη μήνυση που κατέθεσε ο Κορέα εναντίον της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο.

Ο Κορέα, πρόεδρος του Ισημερινού μεταξύ 2007-2017, κατηγορεί την Undercover Global, ότι παρακολουθούσε και φωτογράφιζε τις συναντήσεις του με τον δικηγόρο του Ασάνζ, τον Ισπανό, πρώην δικαστή, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν και ότι συνέταξε εκθέσεις, στα αγγλικά, για άλλες συναντήσεις που έγιναν στο Βέλγιο.

Υποστηρίζει επίσης ότι η εταιρεία είχε παγιδεύσει τα κινητά τηλέφωνα των δύο θυγατέρων του για να αποκτήσει πρόσβαση στα μηνύματά τους και τις τηλεφωνικές επαφές του και ότι έκλεψε «προσωπικές φωτογραφίες» της μίας από αυτές.

Σε ένα έγγραφο που φέρει ημερομηνία 22 Ιουνίου, ο δικαστής αναφέρει ότι θα καλέσει ως μάρτυρες στην υπόθεση τον Κορέα, τη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαβεβαιώνει ότι επί χρόνια ήταν θύμα κατασκοπείας εκ μέρους της Undercover Global που δρούσε για λογαριασμό των ΗΠΑ, την εποχή που εκείνος είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο (2012-19). Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει την ασφάλεια του κτηρίου της πρεσβείας. Οι δικηγόροι του Ασάνζ, μεταξύ των οποίων και ο Γκαρθόν που θα καταθέσει την Δευτέρα στις ισπανικές αρχές όσα γνωρίζει για την υπόθεση, δηλώνουν ότι έχουν πολλές αποδείξεις, όπως ηχογραφήσεις από κρυμμένα μικρόφωνα και κάμερες και μαρτυρίες πρώην υπαλλήλων της εταιρείας.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται στις ΗΠΑ επειδή έδωσε στη δημοσιότητα πάνω από 700.000 απόρρητα, στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα που αφορούσαν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την έκδοσή του από τη Βρετανία όπου κρατείται και η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί στις 7 Σεπτεμβρίου, αφού αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορoνοϊού.

Πηγή: sofokleousin.gr