Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι προβλέψεις του OPEC για ισχυρή ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης παγκοσμίως το 2021, με Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Συγκεκριμένα, μέσω του μηνιαίου του report, αναφέρεται πως η ζήτηση θα αυξανόταν κατά 5,95 εκατ. Βαρέλια ημερησίως το 2021 ή 6,6%.

Οι προβλέψεις βρέθηκαν στα σημεία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, παρά τη μικρότερη, από το αναμενόμενο, ανάκαμψη στο α΄ μισό του 2021, ενώ προειδοποιεί για “σημαντικές αβεβαιότητες” αναφορικά με την πανδημία, όπως η πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Ο OPEC σημειώνει ότι “η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει καθυστερήσει εξαιτίας της επανεμφάνισης κρουσμάτων του κορονοϊού και των νέων lockdowns σε βασικές οικονομίες, όπως αυτή της ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Ινδία” και προσθέτει πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και επομένως και της πετρελαϊκής ζήτησης, αναμένεται να ανεβάσει ρυθμούς στο β΄ εξάμηνο.

Κλείνοντας, εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2021 θα διαμορφωθεί στο 5,5%, αμετάβλητες εκτιμήσεις από τον περασμένο μήνα, υποθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό θα έχει περιοριστεί μέχρι τις αρχές του β’ εξαμήνου.

Πηγή: sofokleousin.gr