Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ταυτοποίησε σήμερα έναν άνδρα, ο οποίος, όπως μετέδωσε, βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη έκρηξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ. «Ο Ρεζά Καριμί, ο δράστης αυτής της δολιοφθοράς, έχει ταυτοποιηθεί», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άνθρωπος αυτός έφυγε από το Ιράν μετά την έκρηξη στην Νατάνζ που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, και «οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την σύλληψη και την επιστροφή του στη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη».

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε εκεί ενέργεια «πυρηνικής τρομοκρατίας» και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών. Το Ιράν κατηγόρησε τον περιφερειακό του εχθρό, το Ισραήλ, για την επίθεση στη Νατάνζ και προειδοποίησε ότι θα πάρει εκδίκηση.

Μετά την επίθεση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις η Τεχεράνη – την ευθύνη για την οποία απέδωσε στο Ισραήλ – έθεσε το περασμένο Σάββατο σε λειτουργία νέες, προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις της στη Νατάνζ. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν στο Ιράν να εμπλουτίζει πιο γρήγορα ουράνιο. Συγκεκριμένα άρχισε να εμπλουτίζει ισότοπο ουρανίου 235 σε ποσοστό 60%, πολύ πιο πάνω από το 20% στο οποίο το εμπλουτίζει από τον Ιανουάριο και από το ανώτατο όριο του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

«Παράγουμε περίπου 9 γραμμάρια εμπλουτισμένου ουρανίου 60% την ώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. «Αλλά πρέπει να εργαστούμε ώστε να το μειώσουμε στα 5 γραμμάρια την ώρα». Η δήλωση του Σαλεχί γίνεται την ώρα που συζητήσεις διεξήχθησαν στη Βιέννη με σκοπό τη διάσωση της συμφωνίας αυτής που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς το 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «προκλητική» την ανακοίνωση του Ιράν ότι στοχεύει να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η Τεχεράνη στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιέννη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας JPCOA.

Πηγή: sofokleousin.gr