Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραβιάζουν απόφαση του ΟΗΕ που διαφυλάσσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και παγκόσμιες δυνάμεις, παρά τους ισχυρισμούς τους ότι θέλουν την αναβίωση της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Χθες, Τετάρτη, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έναν αντιπρόσωπο προμηθειών στο Ιράν και στις εταιρείες του για τον ρόλο τους στην υποστήριξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

“Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μια ένδειξη της μοχθηρίας της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον ιρανικό λαό, καθώς συνεχίζει την αποτυχημένη πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης κατά του Ιράν”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαφυλάσσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 την οποία επιδιώκουν να αναβιώσουν το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις μέσω διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Οι συνομιλίες βρίσκονταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στις αρχές Μαρτίου, όταν η Ρωσία διατυπώσει αξιώσεις της τελευταίας στιγμής προς τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι νέες κυρώσεις δεν θα εκτρέψουν από την πορεία τους τις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ ασχέτως του αν καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγή: sofokleousin.gr