Το Ιράν είπε σήμερα ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα παρατείνει τη συμφωνία επιθεωρήσεων με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έληξε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω προειδοποίησης από την Ουάσινγκτον ότι η αποτυχία της Τεχεράνης να την ανανεώσει θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση, είτε αρνητική είτε θετική, για την παράταση της συμφωνίας επιθεωρήσεων με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι σε διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, βάσει της οποίας το Ιράν αποδέχθηκε περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση διεθνών κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018 και η Τεχεράνη ανταπάντησε με την παραβίαση κάποιων εκ των περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Τον Φεβρουάριο, το Ιράν έπαυσε συμφωνία με την IAEA που επέτρεπε επιπλέον επιθεωρήσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Κάποιες επιθεωρήσεις παρατάθηκαν βάσει προσωρινών συμφωνιών, αλλά αυτές έληξαν την περασμένη Πέμπτη.

Την Παρασκευή, η IAEA ζήτησε άμεση απάντηση από το Ιράν για το εάν θα παρατείνει τη συμφωνία, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η όποια αποτυχία να παραταθεί θα προκαλέσει «σοβαρή ανησυχία» για τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις.

Το Ιράν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το ανώτατο όργανο ασφαλείας της χώρας, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, θα αποφασίσει εάν θα ανανεωθούν οι προσωρινές συμφωνίες, βάσει των οποίων συνεχίζουν να συλλέγονται δεδομένα και εικόνες σε κάποιες τοποθεσίες όπου έχουν σταματήσει οι επιθεωρήσεις.

«Επίσης δεν έχει υπάρξει καμία νέα απόφαση για διαγραφή των στοιχείων και των εικόνων από τις κάμερες της IAEA», δήλωσε ο Χατιμπζαντέχ.

Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα παραδώσει ποτέ εικόνες από το εσωτερικό κάποιων ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στην IAEA, καθώς έχει λήξει η συμφωνία με την υπηρεσία.

Οι συνομιλίες του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις για την πυρηνική συμφωνία, που έχουν ξεκινήσει από τις 9 Απριλίου, έπαυσαν την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να επανεκκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές. «Πολλά θέματα έχουν τεθεί επαρκώς υπό διαπραγμάτευση…Τώρα οι άλλες πλευρές πρέπει να λάβουν τις δικές τους σκληρές αποφάσεις εάν θέλουν να αποκατασταθεί η συμφωνία», δήλωσε σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά Αμπάς Αρακτσί.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr