Ένας ακόμη αστυνομικός της υπηρεσίας πάταξης της διαφθοράς δολοφονήθηκε, ο δεύτερος μέσα σε ένα μήνα, στο νότιο Ιράκ, όπου η διαφθορά είναι ενδημική, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Ένοπλοι σκότωσαν σήμερα τον επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς Μοχάμεντ αλ Σεμούσι μπροστά από το σπίτι του, προτού διαφύγουν με ταξί», δήλωσε ο Μάζεντ Χαμίντ διοικητής της αστυνομίας της πόλης Αμάρα, πρωτεύουσας της επαρχίας Μισάν.

Ο Σεμούσι, διευκρίνισε, ήταν αρμόδιος για την εφαρμογή των ενταλμάτων της Επιτροπής για την Εντιμότητα, της κυβερνητικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς. Τα τελευταία 18 χρόνια στο Ιράκ έχουν διασπαθιστεί επισήμως 410 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό περίπου μισό από τα έσοδα της χώρας από τις πωλήσεις πετρελαίου το ίδιο διάστημα και διπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας.

Τον Μάιο άλλο στέλεχος της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς δολοφονήθηκε στη Μισάν «μία ημέρα μετά την έρευνα σε σπίτια υπόπτων για διαφθορά», ανάμεσά τους ο αρμόδιος για τη συλλογή φόρων της επαρχίας.

Η Μισάν, μια επαρχία όπου ζουν πολλές φυλές και ένοπλες οργανώσεις ασκούν μεγάλη επιρροή, οι επιθέσεις εναντίον των θεσμών που καταπολεμούν τη διαφθορά δεν είναι σπάνιες. Πρόσφατα σημειώθηκε μια σειρά επιθέσεων, συχνά βομβιστικών, εναντίον πολλών τοπικών αξιωματούχων και ενός δικαστή.

Πηγή: sofokleousin.gr