Υψηλού κύρους Αμερικανοί γερουσιαστές επανέφεραν νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος Τούρκων αξιωματούχων σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση δεν προβεί στις αναγκαίες κινήσεις για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Όπως σημειώνει το ahvalnews.com, οι γερουσιαστές Edward J. Markey (των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη), Ron Wyden (Δημοκρατικός στο Όρεγκον), και Jeff Merkley (Δημοκρατικός στο Όρεγκον) ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν την επαναφορά του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκλειστικά για την Τουρκία.

Στη συγκεκριμένη νομοθετική πράξη, με τίτλο “Turkey Human Rights Promotion Act of 2021”, οι τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές υπογραμμίζουν πως “μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει περιορίσει τις ελευθερίες της έκφρασης, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας”.

Σύμφωνα με τον νόμο που επανεισηγήθηκαν οι γερουσιαστές, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία το 2018 δεν οδήγησε σε βελτίωση των θεμελιωδών ελευθεριών στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει καθιερώσει πλεον διάφορες νομοθετικές διατάξεις έκτακτης ανάγκης.

Με τον συγκεκριμένο νόμο οι ΗΠΑ “δεσμεύονται να εργαστούν για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και να αντιταχθούν σε οποιασδήποτε φύσεως επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης σε θεμελιώδεις ελευθερίες των Τούρκων πολιτών”.

Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την αποκατάσταση των ελευθεριών που έχουν καταπατηθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιβάλει κυρώσεις κατά των αξιωματούχων που θα κριθούν υπεύθυνοι για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης:

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μπορεί να επιβάλει απαγόρευση έκδοσης βίζας (με την ονομασία “Khashoggi Ban”) σε όσους Τούρκους εμπλέκονται σε διώξεις αντιφρονούντων προς το τουρκικό κράτος.
  • Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα απαγορεύσει σε Αμερικανούς που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών και τραπεζών να εκδώσουν δάνεια ή οποιασδήποτε μορφής οικονομική ενίσχυση της τουρκικής κυβέρνησης για δράσεις που θα περιορίζουν τις ελευθερίες των Τούρκων πολιτών.

Πηγή: sofokleousin.gr