Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2021, ύψους 740 δις. δολαρίων, στο οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ασκήσει βέτο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπέρ του αμυντικού νομοσχεδίου (NDAA) ψήφισαν 335 βουλευτές και κατά μόλις 78. Η ισχυρή στήριξη που εξασφάλισε το νομοσχέδιο τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους, δίνει αρκετά μεγάλο περιθώριο ώστε να ξεπεραστεί το βέτο που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα επί του νομοσχεδίου, με τους υποστηρικτές να ελπίζουν πως ο Τραμπ θα ξανασκεφτεί το θέμα του βέτο αν ψηφιστεί με διαφορά παρόμοια με αυτήν της Βουλής.

Το αμυντικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, το οποίο ορίζει την πολιτική του Πενταγώνου για τα πάντα, από το πόσα πλοία και όπλα θα αγοραστούν, μέχρι τους μισθούς των στρατιωτικών και το πώς να αντιμετωπιστούν γεωπολιτικές απειλές, προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ… Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου, ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

– η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

– κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

– ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Πηγή: sofokleousin.gr