Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε χθες, Τρίτη, στον ηγέτη της απερχόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ ότι ο καλύτερος τρόπος για την οργάνωση του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος υπό τη νέα ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) θα ήταν η υιοθέτηση μιας συμφωνίας, όπως αυτή που εφάρμοσε η Γερουσία το 2001 «χωρίς περιττές αλλαγές για την οποιαδήποτε πλευρά», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Σούμερ.

Ο Σούμερ αναμένεται να είναι από σήμερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, με δεδομένη την πλειοψηφική ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Αναγνωρίζοντας ότι η αντιπρόεδρος δεν θα μπορεί να έχει συνεχή παρουσία στη Γερουσία, η συμφωνία του 2001 μοίρασε ισότιμα τις συμμετοχές σε επιτροπές, καθιστώντας υποχρεωτική για τους ηγέτες των δύο κομμάτων, την επιδίωξη μιας ισορροπίας στις κομματικές γραμμές και επιδιώξεις, κατά τον προγραμματισμό και τις συζητήσεις του νομοθετικού έργου, αλλά και ζητημάτων της εκτελεστικής εξουσίας.

Όταν ένα κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, έχει την προεδρία των επιτροπών, αλλά και την πλειοψηφία των μελών στη σύνθεσή τους, καθορίζοντας με τον τρόπο αυτό τη νομοθετική ατζέντα του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Ο Μακόνελ είχε δηλώσει την προηγούμενη χρονιά ότι, αν οι έδρες της Γερουσίας μοιραστούν ισάριθμα (50-50) μεταξύ των δύο κομμάτων, θα έπρεπε να υιοθετηθεί μία συμφωνία παρόμοια με αυτή του 2001.

Ωστόσο, στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, ο Μακόνελ προσπάθησε να διατηρήσει τη νομοθετική τακτική της Γερουσίας για την αποτροπή ψήφισης ενός νομοσχεδίου στην ολομέλεια (filibuster), σύμφωνα με το γραφείο του.

Μερικοί Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την αλλαγή του κανονισμού, ώστε η ψήφιση ενός νομοσχεδίου να είναι δυνατή με απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο Μακόνελ επιθυμεί τη διατήρηση του κανονισμού που απαιτεί μία ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων για να εξουδετερώνεται η παραπάνω τακτική και να ψηφίζονται νομοσχέδια.

«Στη διάρκεια της σημερινής [χθεσινής] συνάντησης, ο αρχηγός Μακόνελ εξέφρασε την άποψη που διατηρεί εδώ και πολύ καιρό σχετικά με την ακεραιότητα της εφαρμογής των πιο σημαντικών, μακρόχρονων και διακομματικών κανόνων της Γερουσίας, για το filibuster. Ειδικότερα, για το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων, αναφορικά με την επόμενη διετία» δήλωσε ο Νταγκ Άντρες, ένας εκπρόσωπος του Μακόνελ. «Οι συζητήσεις για όλες τις διαστάσεις της συμφωνίας μοιράσματος των αρμοδιοτήτων θα συνεχιστούν κατά τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν –μέχρι- σήμερα την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ωστόσο, τρεις νέοι γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Δημοκρατικών που κέρδισαν στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, αλλά και του αντικαταστάτη της αντιπροέδρου Χάρις, που έχει προγραμματιστεί να ορκιστούν σήμερα, διαμορφώνουν μία ισάριθμη πλειοψηφία εδρών (50-50) στην ολομέλεια της Γερουσίας, μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι γερουσιαστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νομοθετικό έργο που έχει επείγοντα χαρακτήρα κατά τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης του διορισμού προσώπων στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, της συζήτησης ενός νέου γύρου χορήγησης βοήθειας κατά της COVID-19, αλλά και της δίκης για τη δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη σημερινή λήξη της προεδρικής του θητείας.

Η διαδικασία αυτή, επί μιας κατηγορίας πρόκλησης ανταρσίας σε βάρος του Τραμπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ψηφοφορία, ώστε να του απαγορευτεί η μελλοντική υποψηφιότητα του για το προεδρικό αξίωμα, μετά τη δραματική εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Επίσης, στη διάρκεια μιας συνάντησης, ο Σούμερ και ο Μακόνελ έκαναν πρόοδο στα ζητήματα που είναι σχετικά «με την ταχεία επικύρωση των υποψηφίων προς διορισμό προσώπων του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και με τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης αναφορικά με την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: sofokleousin.gr