Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περπάτησε ανάμεσα στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους στο Μέιφιλντ, στο Κεντάκι, οι σαρωτικοί ανεμοστρόβιλοι, για να δει από πρώτο χέρι το τοπίο της καταστροφής, σε ένα από τα φονικότερα φαινόμενα του είδους στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 74 άνθρωποι στο Κεντάκι και τουλάχιστον 14 σε άλλες πολιτείες.

Μπροστά στην τραγωδία, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κινητοποιήσει την ισχύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων, με τις ζημιές να ανέρχονται σε ύψος δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο κέντρο του Μέιφιλντ, ο Αμερικανός πρόεδρος περπάτησε από κάθε σημείο, απ’ όπου είχε περάσει ο ανεμοστρόβιλος, αντικρίζοντας όγκους τούβλων και διαλυμένες πινακίδες εκεί όπου κάποτε υπήρχαν κατασκευές και δεκάδες κτίρια που είχαν μετατραπεί σε χαλάσματα.

Σταμάτησε για να συνομιλήσει με μια γυναίκα, η οποία καθόταν πάνω σε έναν σωρό από τούβλα. Ο ίδιος και όσοι τον συνόδευαν διέκοψαν την περιήγησή τους για να προσευχηθούν, στη μέση ενός δρόμου.

Σε μια ενημέρωση, νωρίτερα, με τον κυβερνήτη του Κεντάκι Άντι Μπεσίρ και αξιωματούχους των υπηρεσιών διάσωσης, ο Μπάιντεν είπε ότι είναι αξιοσημείωτο πώς οι κοινότητες της περιοχής ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν η μία την άλλη.

«Δεν υπάρχουν κόκκινοι ανεμοστρόβιλοι, δεν υπάρχουν μπλε ανεμοστρόβιλοι», σημείωσε, αναφερόμενος στα χρώματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

«Δεν έχω δει τόσο μεγάλη καταστροφή από έναν ανεμοστρόβιλο», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, λέγοντας, απευθυνόμενος σε τοπικούς αξιωματούχους, «μην διστάσετε να ζητήσετε οτιδήποτε».

Ο Μπεσίρ έχει πει πως μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 12 παιδιά και πως αναμένει ο απολογισμός των νεκρών να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται.

Μετά το Μέιφιλντ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ντόσον Σπρινγκς. Οι δύο πόλεις, σε απόσταση 113 χλμ η μία από την άλλη, ισοπεδώθηκαν σε μεγάλο μέρος τους από τους ανεμοστρόβιλους.

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να επιθεωρήσει τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να διασφαλίσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει όσα μπορεί για να παράσχει βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα στις πληγείσες περιοχές, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους, στην πτήση από την Ουάσιγκτον.

Πηγή: sofokleousin.gr