Ο Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε να πείσει το ανώτατο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη για τον τερματισμό των καταθέσεων στο πλαίσιο πολιτειακής έρευνας για την οικογένειά του, αλλά και για τις επιχειρήσεις του. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την κατάθεση του ίδιου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Το πολιτειακό εφετείο απέρριψε την προσφυγή επειδή “δεν περιείχε κάποιο ουσιαστικό και άμεσο επιχείρημα σχετικά με την τήρηση ή μη του συντάγματος.”

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και η Ιβάνκα Τραμπ έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν ενόρκως από την 15η Ιουλίου, ενώ οι καταθέσεις τους θα συνεχιστούν και για την επόμενη εβδομάδα από την ημερομηνία αυτή.

Οι καταθέσεις τους θα γίνουν στο πλαίσιο της τριετούς έρευνας αστικής ευθύνης, που διεξάγει η γενική εισαγγελέας της πολιτείας Λετίσια Τζέιμς.

Δικηγόρος του Τραμπ, αλλά και του γραφείου της Τζέιμς δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.

Η Τζέιμς διερευνά αν οι Επιχειρήσεις Τραμπ παραπλάνησαν δανειστές και φορολογικές αρχές, μέσω της αύξησης της οικονομικής αξίας περιουσιακών στοιχείων τους, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερους όρους δανειοδότησης, αλλά και χαμηλώνοντας το οικονομικό ύψος των δανείων, ώστε να μην πληρώσουν τους ανάλογους φόρους.

Από την πλευρά τους, οι Τραμπ υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις τους παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματά τους, καθώς τα όσα θα καταθέσουν είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους σε μία σχετική ποινική έρευνα της οποίας ηγείται ο Γενικός Εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ.

Οι ίδιοι συμφώνησαν να καταθέσουν καθώς το εφετείο στο οποίο προσέφυγαν δεν έκανε δεκτό το αίτημα της προσφυγής τους.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο, ενώ έχει χαρακτηρίσει την έρευνα της Τζέιμς ως ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών, αλλά και την Τζέιμς ως ρατσίστρια.

Η Τζέιμς είναι Δημοκρατική και Αφροαμερικανή.

Πηγή: sofokleousin.gr