Η Γερουσία με ψήφους 86-11 αποφάσισε χθες, Δευτέρα, να αρχίσει τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη διάθεση περισσότερων από 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα στη βασική και στην εξελιγμένη τεχνολογία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη πίεση τεχνολογικού ανταγωνισμού που δέχονται από την Κίνα.

Το νομοσχέδιο με τίτλο The Endless Frontier Act προβλέπει τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων, 100 δισεκατομμύρια δολάρια, για την υλοποίηση επενδύσεων στη βασική και στην εξελιγμένη τεχνολογική έρευνα, στην εμπορευματοποίηση της έρευνας και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κομβικούς τεχνολογικούς τομείς, όπως, η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι η Γερουσία θα συζητήσει το νομοσχέδιο για μία ή δύο εβδομάδες, με τη συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος να αρχίζει σήμερα.

«Μπορούμε είτε να έχουμε έναν κόσμο όπου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αποφασίζει τους κανόνες της διαδρομής για την τεχνολογία 5G, την τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές (Quantum Computing) ή μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ φτάνουν εκεί πρώτες», είπε ο Σούμερ, χαρακτηρίζοντας το αναφερόμενο νομοσχέδιο ως «μία επένδυση που γίνεται μία φορά ανά γενεά στην αμερικανική επιστήμη και στην αμερικανική τεχνολογία».

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα κονδύλιο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής των μικροκυκλωμάτων (τσιπ), αλλά και την έρευνα για τους τομείς της παραγωγής οχημάτων και της άμυνας, αλλά μία ομάδα γερουσιαστών εργάζεται σε ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει δαπάνες 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μικροκυκλώματα, σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο της πρότασης.

Παρά τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεν επιτεύχθηκε τελική συμφωνία για τη χρηματοδότηση προβλέψεων που είναι σχετικές με τα μικροκυκλώματα και έχουν εγκριθεί σε ένα νομοσχέδιο για την άμυνα που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο.

Είναι πιθανό και άλλα νομοσχέδια που σχετίζονται με την Κίνα να συμπεριληφθούν στο τελικό πακέτο.

Ο Σούμερ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «θα ενισχύσει αδύναμους τομείς της οικονομίας μας, όπως οι ημιαγωγοί».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο για την τεχνολογία «το οποίο θα εγκρίνει την υλοποίηση ιστορικών επενδύσεων στην επιστημονική και μηχανολογική έρευνα κομβικής σημασίας, από την τεχνητή νοημοσύνη ως τις εξελιγμένες μορφές ενέργειας… Θα ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και τις δραστηριότητες εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας σε ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Στιβ Ντέινς δήλωσε ότι θα εισαγάγει τροπολογία αυτή την εβδομάδα, που θα συμπεριλάβει την παραγωγή ορυκτών κρίσιμης σημασίας, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr