Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταρτίζει ένα σχέδιο με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της με τους Παλαιστίνιους, οι οποίες κατέρρευσαν την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το προσχέδιο ενός εσωτερικού υπηρεσιακού σημειώματος.

Δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για το αναφερόμενο έγγραφο του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ (στο οποίο αναφέρθηκε πρώτη η εφημερίδα «The National» που έχει την έδρα της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δήλωσαν ότι αυτό βρίσκεται σε αρχικό «στάδιο επεξεργασίας», αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάκληση διαστάσεων της προσέγγισης του Τραμπ, τις οποίες, οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ως πολύ μεροληπτικές υπέρ του Ισραήλ.

Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, οι βοηθοί του, έχουν δηλώσει ότι έχουν πρόθεση να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τη διάθεση εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο χορήγησης οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και να εργαστεί για την επαναλειτουργία της διπλωματικής αποστολής των Παλαιστινίων στην Ουάσινγκτον.

Οι συνεργάτες του Μπάιντεν έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να επαναφέρουν το στόχο της διαπραγμάτευσης της λύσης των δύο κρατών, ως μιας προτεραιότητας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Ωστόσο κινούνται προσεχτικά ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 23 Μαρτίου στο Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσουν εκλογές και στα παλαιστινιακά εδάφη, που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες.

Ένας μέρος του προσχεδίου του μνημονίου που επικαλέστηκε η εφημερίδα, αναφέρει ότι το όραμα των ΗΠΑ είναι «η άμεση προώθηση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

Το ίδιο έγγραφο φέρεται να αναφέρει ότι η χορήγηση οικονομικής βοήθειας 15 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους για την αντιμετώπιση της COVID-19 είναι ενδεχόμενο να ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου.

Αναφέρεται επίσης, η πρόθεση των ΗΠΑ είναι να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση στις δραστηριότητες εποικισμού του Ισραήλ, ενώ γίνεται αναφορά και σε προσπάθειες «να δεσμευτούν οι Παλαιστίνιοι για τον τερματισμό της καταβολής χρημάτων σε ανθρώπους που φυλακίζονται [από το Ισραήλ] για πράξεις τρομοκρατίας».

Μία πηγή που μίλησε ανώνυμα, δήλωσε ότι το αναφερόμενο έγγραφο είναι ένα προκαταρκτικό έγγραφο που υπόκειται σε διορθώσεις, ενώ η οποιαδήποτε τελική μορφή του θα απαιτήσει επανεξέτασή του από αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες.

«Δεν έχουμε κάποια σχόλια για αυτό το συγκεκριμένο μνημόνιο» δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζαλάινα Πόρτερ στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης.

Πηγή: sofokleousin.gr