Από σήμερα επαναλειτουργεί πλήρως το κεντρικό της μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας, μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τις οικονομίες των δύο χωρών και η οποία ελήφθη μετά την απόφαση των αραβικών χωρών να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους με τη χώρα, την οποία είχαν αποκλείσει από τους περιφερειακούς θεσμούς στη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου.

Η Συρία, η οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις τα προβλήματα της οικονομίας της, ελπίζει ότι η ενίσχυση των επιχειρηματικών της δεσμών με τον νότιο γείτονά της θα τη βοηθήσουν να ανακάμψει από τον καταστροφικό πόλεμο και να προσελκύσει ξένο συνάλλαγμα.

«Στόχος είναι αυτές οι συμφωνίες να ενισχύσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Μάχα αλ Άλι μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mamlaka.

Αξιωματούχοι από την Ιορδανία, στενού συμμάχου των ΗΠΑ, αλλά και τον Λίβανο έχουν καλέσει την Ουάσινγκτον να χαλαρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο.

Η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία και η Αίγυπτος – επίσης στενός εταίρος των ΗΠΑ—κατέληξαν αυτό τον μήνα σε συμφωνία προκειμένου αιγυπτιακό φυσικό αέριο να στέλνεται στον Λίβανο μέσω της Συρίας και ενός αγωγού που κατασκευάστηκε πριν περίπου 20 χρόνια στο πλαίσιο ενός έργου αραβικής συνεργασίας.

Οι αραβικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Συρία στη διάρκεια του εμφυλίου. Χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στήριζαν τις ομάδες των Σύρων ανταρτών που πολεμούσαν κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επί χρόνια.

Αν και το πέρασμα Τζάμπερ είναι εν μέρει ανοικτό από το 2018 αφότου η συριακή κυβέρνηση απώθησε τους αντάρτες από το νότιο τμήμα της χώρας, το εμπόριο δεν έχει φτάσει στα προ του πολέμου επίπεδα.

Πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία από το πέρασμα Νάσιμπ- Τζάμπερ περνούσαν εκατοντάδες φορτηγά κάθε ημέρα μεταφέροντας προϊόντα από την Ευρώπη και την Τουρκία προς τις χώρες του Κόλπου.

Το Αμάν ελπίζει ότι το διασυνοριακό εμπόριο και η διέλευση εκ νέου φορτηγών από το πέρασμα θα δώσουν ώθηση στην οικονομία του, η οποία επλήγη σημαντικά πέρυσι από την πανδημία του κορονοϊού.

Ιορδανοί επιχειρηματίες έχουν καλέσει την κυβέρνηση να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να χαλαρώσει τους περιορισμούς που επιβάλλει στις εισαγωγές από τη Συρία, με την οποία οι έμποροι της χώρας έχουν στενή συνεργασία.

Παράλληλα η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιορδανίας Royal Jordan θα επαναλάβει σύντομα τις απευθείας πτήσεις της προς τη Δαμασκό, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr