Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ξεκινά σήμερα την επίσκεψή του στην Ινδία καθώς οι δύο χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να ανταλλάξουν απόψεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ασφάλειά τους.

Η επίσκεψη του Όστιν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο των προσπαθειών να δημιουργηθεί μια συμμαχία χωρών που επιθυμούν να αντισταθμίσουν την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας – που ανήκουν στην ομάδα Quad– πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα την πρώτη τους σύνοδο και δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου η περιοχή του Ινδοειρηνικού να παραμείνει ελεύθερη και ανοικτή και να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας των θαλασσών και κυβερνοασφάλειας για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της Κίνας.

Η Ινδία ήρθε πιο κοντά στις ΗΠΑ μετά την ένταση που δημιουργήθηκε με την Κίνα στα διαφιλονικούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάϊα, όπου πέρυσι ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις, οι χειρότερες εδώ και 45 χρόνια, με απώλειες και από τις δύο πλευρές. Η Ουάσινγκτον βοήθησε το Νέο Δελχί παρέχοντάς του μη επανδρωμένα αεροσκάφη για παρακολούθηση και εξοπλισμό για τους Ινδούς στρατιώτες.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Όστιν οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το σχέδιο της Ινδίας να αγοράσει drone από τις ΗΠΑ καθώς και μια μεγάλη παραγγελία για περισσότερα από 150 μαχητικά αεροσκάφη για την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό της.

Ωστόσο ένα ακανθώδες ζήτημα αναμένεται να είναι η σχεδιαζόμενη αγορά από την Ινδία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, εξαιτίας του οποίου η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr