Οι αρχές στην Ινδία άρχισαν να εκκενώνουν πολλές παράκτιες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναγκάζοντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς πλησιάζει ο ισχυρός κυκλώνας Γιας, λίγες ημέρες αφού οι δυτικές ακτές της χώρας επλήγησαν από έναν άλλο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας Γιας ενισχύεται στον κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να πλήξει τα ανατολικά κρατίδια Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη, όπως και το γειτονικό Μπανγκλαντές, την Τετάρτη.

“Είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μρουτουνζάι Μοχαπάτρα.

Οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τους ανθρώπους με αυτοκίνητα και βάρκες από τις παράκτιες περιοχές σε καταφύγια που δημιουργήθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και άλλα στέρεα κτίρια. Οι έγκυες και τα παιδιά εστάλησαν σε κρατικά νοσοκομεία και οι αλιείες έβγαλαν τις βάρκες τους από τη θάλασσα.

Εθελοντές στην πόλη Μπαλασόρε του κρατιδίου Οντίσα, όπου αναμένεται να χτυπήσει ο κυκλώνας, προειδοποιούν μέσω μεγαφώνων τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

“Η εκκένωση αποτελεί πάντα πρόκληση. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι είναι διστακτικοί (…) αυτή τη φορά έχουμε και την cοvid-19”, δήλωσε ο Βισάλ Κούμαρ Ντεβ, ο αξιωματούχος που έχει αναλάβει την επίβλεψη της επιχείρησης εκκένωσης στη Μπαλασόρε.

“Συχνά οι άνθρωποι λένε ‘θα φύγουμε μόνο όταν η βροχή είναι δυνατή’. Δεν τους πείθουμε”, πρόσθεσε.

Οι κυκλώνες στον κόλπο της Βεγγάλης είναι συνηθισμένοι αυτή την περίοδο του έτους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κυκλώνας Τοκάτε, ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει τις δυτικές ακτές της Ινδίας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων.

Πηγή: sofokleousin.gr