«Ζωή-λάστιχο και δουλειά χωρίς δικαιώματα φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “KavalaNews 102.8”.

«Με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται το οκτάωρο, ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για έξι μήνες σερί 10ωρα χωρίς να πληρωθεί ούτε μία ώρα υπερωρία, κάτι που σημαίνει μείωση μισθού αλλά και διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έρχεται η πλήρης επικράτηση της ατομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη έναντι των συλλογικών συμβάσεων».

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι βγαλμένο από τις χειρότερες μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, θυμίζοντας ότι «η πολιτική αυτή δοκιμάστηκε το 2012 και απέτυχε». «Ήταν τότε όταν μέσα σε ένα βράδυ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και ορίστηκε υποκατώτατος μισθός για τους νέους μείον 32%, με την πεποίθηση ότι έτσι θα συγκρατηθεί η ύφεση, θα μειωθεί η ανεργία και θα έρθει η ανάπτυξη, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο». «Καταγράφηκε η χειρότερη ύφεση και η χειρότερη ανεργία που είχαμε ποτέ στην περίοδο της κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο, στο οποίο θα σταθεί απέναντι η πλειοψηφία της κοινωνίας», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων το επόμενο διάστημα ώστε ο νόμος αυτός να μην περάσει».

Όσον αφορά την υγειονομική κρίση, τόνισε ότι «το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να σταματήσει να λέει ψέματα για την πορεία της πανδημίας». «Δεν γίνεται να λένε συνεχώς ότι πάμε καλά και χθες να πεθαίνουν 104 άνθρωποι και να έχουμε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων με 819 ανθρώπους», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Όπως επίσης δεν γίνεται να υποστηρίζουν ότι το lockdown στο οποίο βρισκόμαστε εδώ και 5 μήνες είναι πετυχημένο, όταν από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε χάσει πάνω από 8.500 συμπολίτες μας», σημείωσε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας». «Δεν έχει αντιμετωπίσει τη διασπορά του ιού στους δύο βασικούς χώρους υπερμετάδοσης -σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία- στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς», επισήμανε, εξηγώντας ότι «έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας με αποτέλεσμα να μη γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την υγειονομική ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενώ ταυτόχρονα έχει νομοθετήσει αντικίνητρο για έναν εργαζόμενο να ελέγξει αν έχει νοσήσει, γιατί αν κάποιος μείνει σε καραντίνα μετά θα πρέπει δουλέψει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες». Αναφέρθηκε ακόμα στο φιάσκο με τα «νέα λεωφορεία που έφερε η κυβέρνηση, τα οποία ήταν νοικιασμένα και δεκάδες από αυτά δεν βγήκαν τελικά ποτέ στο δρόμο γιατί ήταν χαλασμένα».

«Η κυβέρνηση, επίσης, δεν στήριξε ποτέ ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί δεν πιστεύει σε αυτό. Φέτος δουλεύουν στο ΕΣΥ 1680 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι, ενώ ακόμα και σήμερα που τα νοσοκομεία -ειδικά στην Αττική- έχουν γονατίσει, αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτό που θα έπρεπε λοιπόν να γίνει είναι να στηριχθεί η δημόσια υγεία, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς, να υπάρξει επιθετική πολιτική με μαζική δωρεάν συνταγογράφηση μοριακών τεστ –και όχι με βασικό εργαλείο τα self tests που δεν είναι τόσο αξιόπιστα- αλλά και να γίνει επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας», τόνισε.

«Και φυσικά, εκτός από το υγειονομικό σκέλος, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα πραγματικής οικονομικής στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν έχουμε ήδη καταγράψει την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για το 2020», είπε.

Αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «η χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα φωτίζει το αδιέξοδο που έχουν φέρει οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική». «Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μη χτίσει πάνω στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για κυρώσεις στην Τουρκία που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019, υιοθετώντας τη θέση ότι δεν χρειάζονται κυρώσεις και δίνοντας για πολύ μεγάλο διάστημα χώρο στην τουρκική πλευρά για να ξεδιπλώνει τις προκλήσεις της και την επιθετική πολιτική της», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Η χώρα μπαίνει επομένως συνεχώς στη διαδικασία να απαντά στην τουρκική προκλητικότητα αντί να κάνει αυτό που πρέπει: να διεκδικήσει ένα διάλογο με τη γειτονική χώρα που θα βασίζεται σε μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα, έχοντας όμως πάνω στο τραπέζι τις κυρώσεις ή έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων και έχοντας ξεκάθαρο ορίζοντα την επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς διακαίου», υπογράμμισε.

Τέλος, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, φαίνεται ξεκάθαρα η κυριαρχία του φόβου και της ανασφάλειας σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και η συμφωνία με προτάσεις και θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». «Εμείς θα είμαστε εδώ, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, έτοιμοι να αποδείξουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε διαφορετικά», κατέληξε.

Πηγή: sofokleousin.gr