«Ο κ. Μητσοτάκης φέρει και εκείνος ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα των εμβολίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1».

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συζήτησε και υπερψήφισε -με μεγάλη πλειοψηφία- την πρόταση για την άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια», για να προσθέσει πως «δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα». Αντίθετα, σχολίασε, «ο κ. Μητσοτάκης, στη Βουλή, επέλεξε να χλευάσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό, να πάρει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων». «Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία», ανέφερε.

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «από τις αρχές Νοέμβρη, που ξεκίνησε το lockdown, μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 5.098 συνανθρώπους μας. Αυτό σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν δουλεύουν». Τόνισε ότι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου έχει δηλώσει πως οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας, «αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την πραγματικότητα». Την κατηγόρησε ότι «δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για τα μέσα μεταφοράς ούτε για τους μαζικούς χώρους εργασίας και έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας, και πολλοί εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης».

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι «το 2020 η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους», αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτα. Υπογράμμισε τις «προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιχορήγηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, εφαρμογή ενός σχήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις». «Μόνο έτσι θα καταφέρουμε το 2021 να μην είναι μια χρονιά κοινωνικής χρεοκοπίας», υποστήριξε.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «αν η ΝΔ δεν ήθελε να γίνονται συλλαλητήρια, όπως το σημερινό, θα μπορούσε να μην καταθέσει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για την παιδεία εν μέσω lockdown και με τις σχολές κλειστές», με το οποίο «διαφωνούν όχι μόνο φοιτητές και ακαδημαϊκοί αλλά και το σύνολο των πρυτάνεων».

Πηγή: sofokleousin.gr