Δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Atlas TV» της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης‬. Έκανε λόγο για σχέδιο νόμου «που δεν τόλμησε καν να φέρει το ΔΝΤ στις πιο μαύρες μέρες της οικονομικής κρίσης, και τώρα το φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αίροντας κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «πρόκειται για τη θέσπιση μιας οικονομικής φυλακής για όλους τους πολίτες», κάτι που «το συνομολόγησαν και όλοι οι φορείς στη Βουλή, εκτός φυσικά από τις τράπεζες». Υποστήριξε ότι με το ν/σ της ΝΔ «ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας των φυσικών προσώπων και πέφτει το ακατάσχετο από τα 1.200 στα 610 ευρώ για τρία χρόνια, ακόμη και για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είπε ότι είναι ψέματα οι ισχυρισμοί της ΝΔ ότι υπάρχει πλαίσιο προστασίας και πως «στην πραγματικότητα όμως και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας χάνουν το σπίτι τους, με μοναδική δυνατότητα να είναι για 12 χρόνια ενοικιαστές σε αυτό». Τόνισε ότι «αν όμως χάσουν τρία ενοίκια, θα βρεθούν στο δρόμο. Και μετά από 12 χρόνια μπορούν να αγοράσουν το σπίτι τους, χωρίς να προσμετρώνται ούτε τα χρήματα που έδωσαν αρχικά, ούτε τα ενοίκια».

Αναφορικά με την πανδημία, ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας ότι «η ίδια επιτροπή είχε πει πέρυσι να ανοίξουν τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα» και ότι συνεπώς πρόκειται για «σαφή κυβερνητική επιλογή το φετινό άνοιγμα των σχολείων με 25 και 27 μαθητές ανά τάξη, και 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι». Σχολίασε δε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κινήθηκε έτσι. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «ξεκάθαρη επιλογή της το γεγονός ότι η χώρα μας κινείται ανοχύρωτη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας συνολικά». Ανέφερε ειδικότερα ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 «προβλέπει τη μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία κατά 31 εκατ. ευρώ, την ώρα που στο ΕΣΥ εργάζονται 5.000 λιγότεροι υγειονομικοί». Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «κι όμως, με αυτή την κατάσταση που βιώνουμε ο κ. Πέτσας δεν ντράπηκε να πει το Σεπτέμβρη ότι ‘αν η Ν.Δ. είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχε πετάξει εκατομμύρια’».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά δυναμικές διπλωματικές κινήσεις, με επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων νότια και ανατολικά της Κρήτης, με κυρώσεις στο τραπέζι, με θετική ευρωτουρκική ατζέντα, και με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη». «Σαφώς και με ενεργή εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε, «όπως ασκούσε η δική μας κυβέρνηση, δημιουργώντας συμμαχίες -όπως αυτή με τις χώρες του Νότου. Συμμαχίες που ακύρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν επέλεξε να στηρίξει το μπλοκ της λιτότητας στο εσωτερικό της Ε.Ε.». Διερωτήθηκε αν μπορεί η Ν.Δ. να αντέξει την προσφυγή στη Χάγη, «την ώρα που δεν έχει καταφέρει καν να φέρει στη Βουλή τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία», ενώ χαρακτήρισε «διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και μεγάλη ήττα του Ερντογάν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Πηγή: sofokleousin.gr