“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε χθες την ενοχή του στην τεράστια αύξηση των τιμών ενέργειας”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για παράταση χρήσης του λιγνίτη μέχρι το 2028.

“Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος που έρχονται όλο αυτό το διάστημα υπερβολικά φουσκωμένοι φέρουν τη δική του υπογραφή, φέρουν την υπογραφή μιας κυβέρνησης που προχώρησε σε μία βίαιη απολιγνιτοποίηση”, είπε μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “Εγνατία Τηλεόραση”. “Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπήρχαν μονάδες που θα έπρεπε να κλείσουν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, με ευθύνη της κυβέρνησης, έγιναν δύο στρατηγικά λάθη: το ένα ήταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση που αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και το άλλο ήταν η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ”, υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Αυτές οι επιλογές οδήγησαν την Ελλάδα να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήδη από τον Αύγουστο”, εξήγησε και πρόσθεσε: “την περασμένη Δευτέρα, σε μία μόνο μέρα, οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα αυξήθηκαν 39% γιατί η συμμετοχή του λιγνίτη δεν ήταν αυτή που έπρεπε”. “Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει στρατηγικό απόθεμα λιγνίτη γιατί τα λιγνιτικά πεδία είναι παρατημένα”, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι τις αναδιπλώσεις της κυβέρνησης “την πληρώνουν οι πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα”.

Στο φόντο των ανακοινώσεων που αναμένονται για νέο αρνητικό ρεκόρ πληθωρισμού, σχολίασε: “ο πληθωρισμός χτυπάει πολύ χειρότερα τους ανθρώπους που είναι στα χαμηλότερα εισοδήματα”. “Η Ελλάδα σήμερα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010”, επανέλαβε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι “εδώ και τώρα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ”. Υπενθύμισε δε ότι “όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το βασικό μισθό κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα ενισχύθηκαν”.

“Ταυτόχρονα, πρέπει να κάνουμε χρήση όλων αυτών των εργαλείων που ακόμα και η Κομισιόν έχει προτείνει: πρώτα από όλα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ένα μέτρο το οποίο αν εφαρμοστεί για ένα χρόνο θα κοστίσει 1,5 δισ., μια δαπάνη δηλαδή απόλυτα εφικτή”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σημείωσε ακόμα ότι “χρειάζεται να φορολογηθούν τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας”. “Με βάση την έρευνα που έχουμε κάνει, εξετάζοντας τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγής και την τιμή χονδρικής, διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο εφτάμηνο οι εταιρείες ενέργειας στη χώρα έχουν κέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. Η φορολόγηση αυτών των κερδών μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα”, ανέφερε. “Όλα αυτά μαζί με την εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, είναι προτάσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα ανάσα στον κόσμο”, δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πηγή: sofokleousin.gr