“Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας το κύμα της ακρίβειας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 FM. “Πρόταση-κλειδί για να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι η ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως οι επιχειρήσεις έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στη ρευστότητα: “Ενώ το 2020 η ρευστότητα στις τράπεζες αυξήθηκε 40 δισ. ευρώ, στην αγορά έπεσαν μόλις τα 5 δισ. ευρώ και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9 FM»

“Αν το κόστος της ενέργειας είναι μια φορά δυσβάσταχτο για ένα νοικοκυριό, σε μια επιχείρηση τα τινάζει όλα στον αέρα. Ήδη οικονομολόγοι από τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ακρίβεια στο ενεργειακό σκέλος θα μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να σχεδιάσει στρατηγικά”.

Όσον αφορά στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Ν. Ηλιόπουλος σχολίασε: “Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Όταν τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μια επικείμενη γενναία και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, ουσιαστικά παραδέχονται ότι το 2% δεν είναι ουσιαστική αύξηση. Εμείς τη λέγαμε αύξηση-ανέκδοτο… Μας έλεγαν ότι η οικονομία δεν αντέχει αύξηση πάνω από 2%. Τώρα πώς γίνεται να αντέχει; Προφανώς δεν πρόκειται να αυξήσει το βασικό μισθό η κυβέρνηση γιατί πιστεύει στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά γιατί είναι σε πανικό! Το ερώτημα είναι γιατί η αύξηση να δοθεί το Μάιο και όχι τώρα. Τώρα είναι που χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κύμα της ακρίβειας! Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ με βασικό μισθό κάτω του 2010. Η δική μας ρεαλιστική πρόταση είναι η αύξησή του στα 800 ευρώ εδώ και τώρα”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε ακόμη την αναγκαιότητα να μειωθούν οι ΕΦΚ σε πετρέλαιο, καύσιμα και φυσικό αέριο, και να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.

“Υπάρχει δυστυχώς ένα κοινό μοτίβο στην διαχείριση της ακρίβειας, αλλά και της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μοτίβο αυτό είναι το ‘όπου να’ ναι τελειώνουμε’. Και ο κ. Σκυλακάκης μας έλεγε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι βασίζεται στην βασική παραχοή ότι τελειώνουμε με την πανδημία και κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είμαστε στον τελευταίο μήνα. Αυτό τον τελευταίο μήνα όμως μετράμε ήδη 1.098 απώλειες και οι διασωληνώσεις έχουν αυξηθεί”, τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Ν. Ηλιόπουλος είπε: “Τη σύνδεση με τα σχολεία οφείλουμε να τη βλέπουμε σε συνάρτηση με το σύνολο της υγειονομικής πορείας της χώρας. Απέναντι στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν κλείσανε πολλές τάξεις, η απάντηση είναι ότι η νοσηρότητα πηγαίνει στην κοινότητα, και αυτό το λέει και ο κ. Καπραβέλος. Χαρακτηριστικά αυτή τη βδομάδα καταφέραμε να ανέβουμε πάλι στην αρνητική κορυφή της Ευρώπης”

“Αυτό που εμείς λέγαμε εξαρχής είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν είναι πάρκινγκ για τα παιδιά, γι’ αυτό και ζητάμε και τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς. Όταν μόνο στις 2 πρώτες ημέρες είχαμε 25 χιλιάδες κρούσματα, τί θα κάνουν οι γονείς; Πώς θα πηγαίνουν στην εργασία τους; Πώς θα ελεγχθεί η διασπορά της πανδημίας;” διερωτήθηκε και κατέληξε: “Δυστυχώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κοινωνία σαν αγέλη”.

Πηγή: sofokleousin.gr