«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει την υπογραφή της στο σημερινό κύμα ακρίβειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ στη διακαναλική εκπομπή «+NEWS» των τηλεοπτικών σταθμών Flash TV, Dion TV, Center TV, της Μακεδονίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε πως «είναι χαρακτηριστικό ότι το 65% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Prorata υποστηρίζει ότι για την ακρίβεια ευθύνονται οι επιλογές της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα τα πιο σοβαρά αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» και «ακόμα βλέπουμε τα προεόρτια αυτού του κύματος». Όπως τόνισε, «ήδη από τον Αύγουστο η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος» κάτι που οφείλεται «στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε αλλά και στο γεγονός ότι εδώ και 2,5 χρόνια ο βασικός μισθός είναι παγωμένος».

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει άμεσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο, φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών στην αγορά ενέργειας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η ΔΕΗ μόλις τη Δευτέρα αύξησε 36% τα νέα τιμολόγιά της, ένα τεράστιο έγκλημα κατά των πολιτών». «Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο μέσος όρος αύξησης των τιμών ενέργειας στη λιανική, σε επίπεδο ΕΕ, κινείται στο 30%. Στην Ελλάδα ξεπερνά το 100%», υπογράμμισε για να συμπληρώσει πως «είναι φανερό ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα ειδικό πρόβλημα και αυτό είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ακόμη είπε ότι «σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, δηλαδή η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα».

Εκτιμώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε πως «αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η πολιτική αλλαγή», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι και το διακύβευμα του συνεδρίου μας». Περιγράφοντας τα άμεσα βήματα μίας «προοδευτικής κυβέρνησης», απαρίθμησε: «Ρύθμιση, με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους, του πανδημικού χρέους, αύξηση του κατώτατου μισθού, εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος τόνισε ότι «το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πλέον ότι έχει καταρρεύσει, ενώ είναι φανερό ότι η κοινωνία αναζητά την εναλλακτική λύση». «Είναι στο χέρι μας επομένως», επεσήμανε, «να κάνουμε ξεκάθαρο το πλαίσιο της πολιτικής αλλαγής αλλά την ίδια στιγμή να συζητήσουμε πώς μπορεί να οργανωθεί ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, με περισσότερη συμμετοχή των μελών, με περισσότερη Δημοκρατία». «Είναι σίγουρο ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πιο δυνατός», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr