«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή με τις πυρκαγιές και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει σχέδιο και δεν θέλει να σταματήσει ούτε την οικονομική καταστροφή που έρχεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Είπε ότι «η αυριανή συζήτηση στη Βουλή, γίνεται ενώ η χώρα συνεχίζει να καίγεται, στο φόντο της κατάρρευσης του “επιτελικού” κράτους» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ασκήσει κριτική «για το επιτελικό μπάχαλο και τα κραυγαλέα επιχειρησιακά λάθη, αλλά θα βάλει στο τραπέζι και την πρότασή του προς την κοινωνία».  

Αναφορικά με την πανδημία, τόνισε ότι «αυτό που θα περίμενε κανείς να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση είναι μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας» και πως «το γεγονός ότι αντί για αυτό ανακοινώνει μέτρα “για τους ανεμβολίαστους”, δείχνει πόσο μακριά από την έγνοια για τη στήριξη της δημόσιας υγείας βρίσκεται αυτή η κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να ενισχύσει τη δημόσια υγεία, για αυτό απέτυχε και στο πεδίο του εμβολιασμού και γι’ αυτό έχει χάσει πλήρως πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέτωπο της πανδημίας». «Η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στο δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε και ανέφερε ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο το ΕΣΥ λειτουργεί μονοθεματικά, το οποίο είχε αποτύπωμα σε χιλιάδες απώλειες συμπολιτών μας με άλλες ασθένειες εκτός covid, που δεν είχαν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας». Είπε ότι «ενδεικτική για το πόσο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η πολιτική της κυβέρνησης, είναι η καταγγελία των εκπαιδευτικών από το 39ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, ότι φέτος τα 22 τμήματα που λειτουργούσαν στο σχολείο θα συγχωνευτούν σε 17, με έως και 27 παιδιά μέσα στην τάξη, την ίδια στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει».  

Σχετικά με τις πυρκαγιές, σχολίασε ότι «ήταν τεράστια “επιτυχία” του επιτελικού κράτους ότι φέτος στη χώρα έχουμε περισσότερο από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένα και σε σχέση με πέρσι έχουμε αύξηση των καμένων εκτάσεων που ξεπερνά το 450%». Σχολίασε ότι «επιτελικό κράτος» σημαίνει «ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να δηλώνει ότι δεν ξέρει τι γίνεται στην Εύβοια γιατί ήταν στην Πάρνηθα, σημαίνει τα κυβερνητικά στελέχη να αλληλοσυγχαίρονται μέσα στην καταστροφή και να λένε ότι όλα λειτούργησαν υποδειγματικά, σημαίνει το γραφείο του κ. Μητσοτάκη να λέει ψέματα για το πόσα εναέρια μέσα υπάρχουν, με τον κ. Σκέρτσο να κάνει λόγο για 74 και τον κ. Χαρδαλιά να ενημερώνει ότι είναι μόλις 20». Επίσης, τόνισε, «επιτελικό κράτος» είναι «και η κατάργηση του συνόλου των κυρωμένων δασικών χαρτών, που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη -κίνηση που αντικειμενικά κλείνει το μάτι στους καταπατητές- όπως επίσης είναι και το να καταργείς το πρόγραμμα δασοπροστασίας με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Επανέλαβε ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν και να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη, να αναδιοργανωθεί η πολιτική προστασία, πάνω στις προτάσεις του πορίσματος Γκολντάμερ. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση, ότι δεν έχει αγγίξει μέχρι στιγμής το θέμα της ανακατανομής των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ασφάλεια δεν είναι να προσλαμβάνονται εκατοντάδες αστυνομικοί έναντι πυροσβεστών «και να βλέπουμε τελικά τις τραγελαφικές εικόνες, να σβήνουν τη φωτιά αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ με ποτιστικά λάστιχα».

Σχολίασε μεταξύ άλλων, πως «το πόσο μακριά βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης από το να κατανοήσει ό,τι συνέβη το τελευταίο διάστημα στη χώρα, φάνηκε ξεκάθαρα από τη στάση του στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία χωρίς καμία συναίσθηση της ευθύνης χαμογελούσε σε αρκετές στιγμές, ενώ ούτε σε μια στιγμή δεν αναγνώρισε κάποιο συγκεκριμένο λάθος».

Πηγή: sofokleousin.gr