«Μια τρύπα στο νερό» χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1».

«Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου, η Ελλάδα βρίσκεται στο 9,4%. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στην 6η θέση στην Ευρώπη, πάλι χειρότεροι από το μέσο όρο», σημείωσε. Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ, ήδη από το Δεκέμβρη, πολύ πριν έρθουν οι τελευταίοι φουσκωμένοι λογαριασμοί, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελείωνε στις 20 του μήνα». «Για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ο μήνας δεν βγαίνει», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αν κάποιος δει τις αυξήσεις της χονδρικής τιμής στο ρεύμα που περνάνε στα τιμολόγια, η Ελλάδα είναι στο 99%. Η δεύτερη χώρα, η Αυστρία, είναι στο 46%. Όταν βλέπουμε τέτοιες διαφορές, τότε μιλάμε για πλιάτσικο και αυτή που συντονίζει το πλιάτσικο είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: «σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στο πρόβλημα, ενώ επιβεβαιώνουν μια σειρά από ψέματα της κυβέρνησης». «Δεν γίνεται, όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση να ισχυριζόταν ότι για τις αυξήσεις στο ρεύμα ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα να ανακοινώνει ότι η επιδότηση θα ξεκινά από τον περασμένο Δεκέμβρη, πολύ πριν αρχίσει ο πόλεμος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η Ελλάδα είχε αρνητικό ρεκόρ στη χονδρική τιμή του ρεύματος ήδη από το περασμένο καλοκαίρι». Εξηγώντας γιατί φτάσαμε εκεί, επισήμανε: «απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μια σειρά από golden boys μέσα στη ΔΕΗ, τα οποία κυριολεκτικά λεηλατούν το εισόδημα της κοινωνίας». «Άρα, έχουμε μια πολιτική για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει άλλος δρόμος», σχολίασε: «στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που αποφάσιζε για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι μαζί με τον Ισπανό και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, οι οποίοι κέρδισαν την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά». «Αντίθετα, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει να είμαστε χαρούμενοι, γιατί οι νέοι λογαριασμοί θα έρθουν …μόλις 30% αυξημένοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί ούτε αυτά που προβλέπει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «όπως είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας». «Η κυβέρνηση δεν μας έχει διασαφηνίσει αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη», τόνισε με νόημα, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αρχικά υποστήριζε ότι λέμε ψέματα». «Τελικά σήμερα μιλάνε για “υπερ-έσοδα” των εταιρειών. Άρα ποιος είχε δίκιο;», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στη ρήτρα αναπροσαρμογής, κάλεσε και πάλι τη ΝΔ να στηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η οποία προβλέπει ότι «μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για τη νομιμότητά της, οι πολίτες θα μπορούν να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς να έχουν διακοπή ηλεκτροδότησης». «Δεν μπορεί συνταξιούχος που παίρνει 500 και 600 ευρώ σύνταξη, να του κοπεί το ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει ένα λογαριασμό 700 και 800 ευρώ. Αυτό είναι βαρβαρότητα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την Κυριακή 15 Μαΐου για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, υπογράμμισε: «καλούμε όποιον πολίτη επιθυμεί, να εγγραφεί εκείνη την ημέρα και να ψηφίσει για τον πρόεδρο του κόμματος». «Αυτή η διαδικασία συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις, θυμόμαστε πολύ καλά τον εκνευρισμό που προκλήθηκε στη ΝΔ από την εικόνα του συνεδρίου μας, ενός συνεδρίου με 10.000 άτομα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «το μήνυμά μας είναι ότι στις 15 Μάη στέλνουμε πίσω το λογαριασμό στην κυβέρνηση». «Στέλνουμε πίσω το λογαριασμό για το ρεύμα, για την ακρίβεια, για την τραγωδία στην υγεία. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα και αυτός που μπορεί να τη διώξει είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», κατέληξε.

Πηγή: sofokleousin.gr