Ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από την ενεργειακή ακρίβεια και το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί, μέσω την μέτρων στήριξης, να μετριάσει τη ζημιά, οι προμηθευτές αναθεωρούν μονομερώς τις συμβάσεις πελατών τους, που επέλεξαν σταθερά τιμολόγια.

Και μάλιστα το πράττουν αυτό υπο νομική αλλά προφανώς όχι ηθική κάλυψη. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι πάροχοι ερμηνεύουν και εφαρμόζουν κατά το δοκούν τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αναθεώρησης των συμβάσεων υπό προϋποθέσεις.

Επί της ουσίας μετατρέπουν τα σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα, χωρίς σαφή ενημέρωση προς τον πελάτη. Για να πετύχουν, μάλιστα, την αύξηση της τιμής, χωρίς να χάσουν τον πελάτη, ο συνηθέστερος τρόπος ενημέρωσης του καταναλωτή είναι μέσω του έντυπου λογαριασμού, προς το τέλος με ψιλά γράμματα, στα οποία δύσκολα θα εστιάσει κάποιος.

Το απογοητευτικό της υπόθεσης, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ της, είναι ότι ενώ η ΡΑΕ έχει εντοπίσει το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών και πήρε πρωτοβουλία πριν από περίπου έναν χρόνο για την καθιέρωση νέων τύπων τιμολογίων, η εφαρμογή τους παρατείνεται συνεχώς.

Πηγή: sofokleousin.gr