Αντιμέτωποι με ελλείψεις ενέργειας είναι πιθανόν να βρεθεί η Ευρώπη αν ο ερχόμενος χειμώνας είναι βαρύς, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη μείωση της ζήτησης.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις αγορές φυσικού αερίου… αν έχουμε έναν σκληρό και μακρύ χειμώνα, μπορεί να δούμε πολύ δύσκολες μέρες (να περιμένουμε)», δήλωσε ο Μπιρόλ στο ετήσιο συνέδριο του IEA για την ενεργειακή απόδοση στο Σόντερμποργκ της Δανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπιρόλ πρόσθεσε ότι ενώ οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό, είναι εξίσου σημαντικό για τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη μείωση της ζήτησης.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μειώσουν τη θερμοκρασία στα σπίτια τους κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα εξοικονομηθούν 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ισοδύναμα με τους όγκους που έρχονται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1.

Πηγή: sofokleousin.gr