Την επέκταση της ισχύος του έκτακτου νόμου κατά της διασποράς του κορονοϊού στη Βρετανία έως τον Σεπτέμβριο, αποφάσισε η Βουλή των Κοινοτήτων, παρά την ανταρσία στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος.

Η Βουλή, με ψήφους 484 υπέρ και 76 κατά υπερψήφισε τη διατήρηση των διατάξεων μέχρι το φθινόπωρο, αν και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει εκ νέου παράταση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέφερε ότι αδυνατεί να εγγυηθεί ότι είναι η τελευταία φορά που ζητείται παράταση των έκτακτων μέτρων, που θεωρούνται άνευ προηγουμένου σε περίοδο ειρήνης.

Περίπου 60 βουλευτές των Συντηρητικών, που εμφανίζονται σκεπτικοί στο lockdown, σχεδίαζαν να ψηφίσουν εναντίον της πρότασης του Μπόρις Τζόνσον, καθώς αμφισβητούν την αξία της διατήρησης των μέτρων για τόσο μεγάλο διάστημα, ενώ το lockdown αναμένεται να τελειώσει τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι αντάρτες απέτυχαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς οι Εργατικοί υπερψήφισαν τη νομοθεσία, που μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά για έξι μήνες.

Δεν αποκλείεται νέα παράταση των έκτακτων μέτρων

Ο Ματ Χάνκοκ ανέφερε στη Βουλή ότι δεν μπορεί να απαντήσει εάν το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί σε έξι μήνες ή θα συνεχιστεί, καθώς στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορεί να προσλαμβάνει εύκολα νοσοκόμες. «Ωστόσο δεν μπορώ να απαντήσω αν θα αποσυρθεί σε έξι μήνες. Θα ήθελα η απάντησή μου να είναι θετική, αλλά νομίζω ότι μια πρόβλεψη θα ήταν βιαστική» είπε.

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε το lockdown, λέγοντας ότι πρέπει να προστατευτεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στη ζωή και στη δυνατότητά τους να ζουν κανονικά τη ζωή τους. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να ηττηθεί η πανδημία.

Στην ομιλία του στους βουλευτές, ο Χάνκοκ επέμεινε στον οδικό χάρτη που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα μπορέσει να αντικαταστήσει τους βραχυπρόθεσμους περιορισμούς προστασίας με την μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο.

Πηγή: sofokleousin.gr