Η τουρκική οικονομία “πληρώνει τώρα τα σπασμένα” της επιθετικής πολιτικής της Αγκυρας και των συνεχών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Μεγάλοι διεθνείς όμιλοι που σκόπευαν να επενδύσουν στη χώρα, ανακρούουν  πρύμναν και παγώνουν ή ματαιώνουν τα σχέδια τους.

Σοκ στην τουρκική κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς κύκλους της γειτονικής χώρας προκάλεσε η είδηση ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εγκαταλείπει το σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλης μονάδας συναρμολόγησης οχημάτων στην Manise (Μαγνησία) της δυτικής Τουρκίας.Επενδύοντας 1,2 δισ. ευρώ, ο γερμανικός κολοσσός θα δημιουργούσε υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής 300.000 οχημάτων, που θα απασχολούσε 4.000 εργαζόμενους. Θα συναρμολογούσε κυρίως τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb

Τα επενδυτικά σχέδια της VW βρέθηκαν στο στόχαστρο κριτικής στη Γερμανία, λόγω της αντίληψης που επικρατεί ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία και ότι ο Ερντογάν εγκαθιδρύει αυταρχικό καθεστώς με επιθετικές βλέψεις. Το κρίσιμο γεγονός για την ακύρωση της επένδυσης ήταν η στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε  διεθνώς και χαρακτηρίστηκε «εισβολή».

Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, Ητ Volkswagen επικαλέστηκε και την πανδημία του κορονοϊού για την απόφαση της,ανακοινώνοντας ότι «υπό τη σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η δημιουργία νέων μονάδων και η αύξηση της παραγωγή  οχημάτων».

Αποκλείει τη Volkswagen από κρατικές υπηρεσίες

  Η αντίδραση του Ερνογάν ήταν άμεση. μετά την επίσημη ανακοίνωση του γερμανικού οίκου για οριστική ματαίωση της επένδυσης. Οπως γράφει ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός Τύπος έδωσε εντολή να μην αγοράζουν Volkswagen οι κρατικοί φορείς και να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση αυτών που κατέχουν. Σε κρατικούς αξιωματούχους δόθηκε επίσης εντολή να μη χρησιμοποιούν υπηρεσιακά οχήματα της VW.

Εκτιμάται ότι σε διαγωνισμούς προμηθειών του Δημοσίου, θα παρεμβάλλονται γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να μη μπορεί να μετέχει η γερμανική εταιρε’ια.

Επισημαίνεται ότι πριν από δύο χρόνια, όταν η Volkswagen ανακοίνωσε τα σχέδια για τη μεγάλη επένδυση στ Manise, είχε συμβεί το ακριβώς αντίθετο: Ο Ερντογάν παρότρυνε δημόσιες υπηρεσίες, κρατικούς αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους να αγοράζουν μόνο Volkswagen και Skoda.

Πηγή: sofokleousin.gr