Συνεχίζοντας την προσπάθεια εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της, η Τρ. Πειραιώς πούλησε  στην Intrum πακέτο 53.000 μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών, .

Πρόκειται για συνολικές απαιτήσεις 1,7 δισ. ευρώ, μεικτής λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, που βρίσκονταν σε βαθειά καθυστέρηση. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 6,5% των συνολικών ονομαστικών απαιτήσεων.

Το πακέτο (ονομαζόμενο Iris) αγοράστηκε από κοινοπρακτικό σχήμα, όπου εκτός του ομίλου Intrum συμμετέχει με μικρό ποσοστό η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης). Η διαχείρισή του ανατίθεται στην Intrum Hellas.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Investments για την Ελλάδα Άκης Μπης,  δήλωσε για το deal: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες στη διεθνή και εγχώρια αγορά, το επενδυτικό μας πλάνο στην Ελλάδα εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών απόκτησης του χαρτοφυλακίου IRIS σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης, αλλά και του χαρτοφυλακίου Aeolus το 2020, επιβεβαιώνουμε τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό μας ορίζοντα στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία στρατηγική αγορά για τον Όμιλο Intrum».

Η Andreea Moraru, επικεφαλής των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο, τόνισε ότι: «Η πανδημία Covid‐19 και οι οικονομικές της επιπτώσεις αποτελούν μια πρωτοφανή πρόκληση για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, με επακόλουθο τον αυξανόμενο κίνδυνο για ένα νέο κύμα σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η EBRD έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε συνεργασία με τον Όμιλο Intrum, είμαστε στην ευχάριστη θέση να στηρίξουμε την Tράπεζα Πειραιώς, ώστε να επιτύχει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και να απελευθερώσει ρευστότητα για νέες χρηματοδοτήσεις».

Πηγή: sofokleousin.gr