Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για την κράτηση του συγγραφέα Ραγκίπ Ζαράκολου από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Απρίλιο 2012, χαρακτηρίζοντάς την «αυθαίρετη» και προσβολή της «ελευθερίας έκφρασής του».

Ο Ραγκίπ Ζαράκολου, αγωνιστής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Belge», είχε συλληφθεί στις 28 Οκτωβρίου 2011 και τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας έρευνας σε βάρος προσώπων ύποπτων για συμμετοχή στην Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), μια οργάνωση παράνομη στην Τουρκία που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Στη συνέχεια προφυλακίσθηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Έπειτα από πολλές προσφυγές, η τουρκική δικαιοσύνη διέταξε τελικά την αποφυλάκισή του στις 10 Απριλίου 2012, δηλαδή 165 ημέρες αφότου συνελήφθη. Όμως η ποινική διαδικασία σε βάρος του εξακολουθεί να εκκρεμεί και ο Ζαράκολου κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Το ΕΔΔΑ έκρινε αυτή την προφυλάκιση «αυθαίρετη και αντικανονική», επισημαίνοντας «την απουσία γεγονότων, ενημέρωσης ή στέρεων αποδείξεων για να καταδειχθεί η αξιόποινη δραστηριότητα» του Ραγκίπ Ζαράκολου.

Οι δικαστές υπογράμμισαν επίσης τον «πλήρη περιορισμό» πρόσβασης στο φάκελο που επιβλήθηκε στον Ζαράκολου στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών που ακολούθησαν τη σύλληψή του, καθώς «δεν του δόθηκε ικανοποιητική δυνατότητα να αρνηθεί» τους λόγους της προφυλάκισής του.

Τέλος οι ευρωπαίοι δικαστές καταδίκασαν «την επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης», ένα δικαίωμα το οποίο εγγυάται το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει 6.500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση στον Ζαράκολου, ο οποίος είναι κάτοικος Ελβετίας.

Πηγή: sofokleousin.gr