Η Σλοβακία, από τις χώρες με έναν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19, θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Πολωνία από αύριο καθώς χαλαρώνει περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Σλοβακία έχει καταγράψει συνολικά 1.576 κρούσματα του νέου κορονοϊού από τον Μάρτιο, ένα μέρος μόνο των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη δυτική Ευρώπη, και έχει διατηρήσει τον αριθμό των νέων ημερήσιων περιστατικών σε χαμηλό –συνήθως μονοψήφιο—επίπεδο.

Χθες, ανακοίνωσε 14 κρούσματα, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 15 Μαΐου. Αλλά έχει περάσει πάνω από ένας μήνας χωρίς να αναφερθούν θάνατοι από την ασθένεια. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 28 θάνατοι. Η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων και προς το παρόν θα διατηρήσει την υποχρεωτική χρήση καλύμματος προσώπου σε κλειστούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σταθερή στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων. Είπε ότι οι Σλοβάκοι θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς στην Πολωνία από αύριο, προσθέτοντας τη γειτονική χώρα στη λίστα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών –συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας—που θεωρούνται ασφαλείς και δεν απαιτείται αρνητικό αποτέλεσμα στα τεστ της COVID-19 ή καραντίνα κατά την επιστροφή από αυτές.

Επίσης από αύριο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δεν θα γίνεται θερμομέτρηση των πολιτών που εισέρχονται σε κρατικά κτίρια ή δημόσιους χώρους, όπως οι πισίνες. Σύμφωνα με τον Μάτοβιτς, η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη συνάθροιση άνω των 1.000 ατόμων από τον Ιούλιο.

Πηγή: sofokleousin.gr