Η Ουκρανία θα ενταχθεί στο Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (CCDCOE), ως «συνεργαζόμενο μέρος», ανακοίνωσε σήμερα αυτό το ερευνητικό ινστιτούτο που εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Η Ουκρανία θα φέρει πολύτιμη γνώση από πρώτο χέρι για διάφορους αντιπάλους στον τομέα του κυβερνοχώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα, ασκήσεις και εκπαίδευση», ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Το CCDCOE θα επωφεληθεί από την «πολύτιμη εμπειρία» της Ουκρανίας από προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις, πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Γιάακ Τάριεν.

Η Ουκρανία θα γίνει δεκτή ως συνεργαζόμενο μέρος αφού, σε επιστολή της, εξέφρασε το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο CCDCOE. Ο Τάριεν σημείωσε ότι το Κέντρο έχει ήδη δεχθεί στους κόλπους του και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Κουλέμπα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει στον Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, αναφέροντας ότι ο υπουργός έκανε την σχετική ανάρτηση στο Twitter.

«Συμμετείχα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το μήνυμα μου: ενεργήστε τώρα, όσο δεν είναι αργά. Μην επιτρέψτε στον Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Όμως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τους εταίρους μας, που θα μας βοηθήσουν με συγκεκριμένες, αποφασιστικές και γρήγορες ενέργειες», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Στην ομιλία του την οποία επισύναψε στην ανάρτηση του, ο Κουλέμπα επέστησε την προσοχή των υπουργών, στο ότι πολίτες σκοτώνονται από σκληρούς Ρώσους πιλότους που τους βομβαρδίζουν.

«Είμαι βέβαιος ότι ο πόλεμος αυτός εξελίσσεται κατά τέτοιο τρόπο, που όταν έρθει η στιγμή θα θέλετε να μας προσφέρετε οτιδήποτε, στην κυριολεξία οτιδήποτε που χρειαζόμαστε, για να μην επιτραπεί στον Πούτιν να πλήξει την Ευρώπη και να την μετατρέψει σε ολέθρια νύχτα. Η δική μου ελπίδα, η μοναδική μου ελπίδα συνίσταται στο ότι δεν θα είναι πολύ αργά» υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: sofokleousin.gr