Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, δήλωσε σήμερα ο Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ό Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει.

“Προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο”, είπε ο Κουλέμπα από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οπως είπε ο Κουλέμπα, μετά τη συνάντηση που είχε με τονΑ μερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στη Διάσκεψη, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε διπλωματική προσπάθεια για να προστατεύσουν την Ουκρανία.

“Ευγνώμων στον Υπουργό Μπλίνκεν για τα επιπλέον δεδομένα και αξιολογήσεις που μας κοινοποίησε για τα επιθετικά σχέδια της Ρωσίας. Η Ουκρανία σήμερα είναι ακόμη καλύτερα προετοιμασμένη για κάθε περαιτέρω σενάριο. Η ουκρανική και η αμερικανική διπλωματία θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας”, έγραψε στο Twitter ο Κουλέμπα.

Ο Κουλέμπα πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα για να συντονίσει με τους δυτικούς εταίρους τις προσπάθειες αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Interfax.

Θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Άντονι Μπλίνκεν ενώ θα μιλήσει και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 22-23 Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση με το να μην συμμετέχει στις προγραμματισμένες τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες για την ανατολική Ουκρανία σήμερα και πρόσθεσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην εμπόλεμη ζώνη.

“Πιστεύουμε ότι η αποχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδηλώνει την συνειδητή πρόθεσή της να συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση”, ανέφερε μια ανακοίνωση της ουκρανικής αντιπροσωπείας από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία πιθανόν να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία έχουντας συγκεντρώσει στα σύνορά της περισσότερους από 100.000 στρατιώτες, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Πηγή: sofokleousin.gr