Οι 10 ομάδες της Formula 1 έχουν δεσμευτεί στη κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2025, τοποθετώντας τις υπογραφές τους σε μια νέα εμπορική Συμφωνία Concorde, η οποία καθορίζει τους όρους συμμετοχής τους.

«Αυτή η χρονιά ήταν άνευ προηγουμένου για τον κόσμο και είμαστε περήφανοι ότι η Formula 1 έχει έρθει μαζί τους τελευταίους μήνες για να επιστρέψει στους αγώνες με ασφαλή τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος της Formula 1, Τσέις Κάρεϊ.

Τα οικονομικά της Formula 1 έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19, με αγώνες μέχρι στιγμής να διεξάγονται χωρίς θεατές, ενώ άλλοι όπως το Grand Prix του Μονακό να έχουν ακυρωθεί, ανέφερε το Reuters.

«Είπαμε νωρίτερα αυτό το έτος ότι λόγω της ρευστής φύσης της πανδημίας, η Συμφωνία Concorde θα χρειαστεί επιπλέον χρόνο για να ολοκληρωθεί και είμαστε ικανοποιημένοι που μέχρι τον Αύγουστο έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε συμφωνία και από τις 10 ομάδες για τα μακροπρόθεσμα σχέδια μέλλον του αθλητισμού μας », είπε ο Κάρεϊ.

«Η νέα Συμφωνία Concorde, σε συνδυασμό με τους κανονισμούς για το 2022, θα θέσει τα θεμέλια για να γίνει αυτό πραγματικότητα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα είναι τόσο πιο οικονομικά δίκαιο και θα κλείσει τα κενά μεταξύ ομάδων στην πίστα αγώνων», προσέθεσε.

Οι τρεις παλαιότερες και ιστορικά πιο επιτυχημένες ομάδες της Φόρμουλα Ένα -οι Ferrari, McLaren και Williams- ήταν οι πρώτες που υπέγραψαν τη Συμφωνία Concorde. Οι ομάδες υπέγραψαν το έγγραφο την πρώτη ημέρα που οι 10 ομάδες του αθλήματος θα μπορούσαν να υπογράψουν με τους κατόχους δικαιωμάτων Liberty Media και τη FIA.

Η McLaren επιβεβαίωσε πρώτα ότι υπέγραψε, ακολουθούμενη από τους Ιταλούς και Άγγλους αντιπάλους της. Η F1 επιβεβαίωσε ότι οι υπόλοιπες επτά ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes, Renault και Alfa Romeo, συμφώνησαν επίσης τους νέους όρους.

Η προθεσμία είναι έως το τέλος Αυγούστου. Οι νέοι όροι περιλαμβάνουν μια πιο δίκαιη κατανομή χρημάτων και μια αναθεωρημένη δομή διακυβέρνησης.

Η Ferrari είναι η μόνη ομάδα που έχει αγωνιστεί σε κάθε σεζόν παγκόσμιου πρωταθλήματος από την πρώτη το 1950 και έχει κερδίσει 16 τίτλους κατασκευαστών και 15 κορώνες οδηγών.

Ο Williams, η τρίτη παλαιότερη και πιο επιτυχημένη ομάδα που αγωνίζεται επί του παρόντος, είπε ότι η νέα συμφωνία ήταν «ζωτικής σημασίας» και αντιπροσώπευε «μια σημαντική ευκαιρία για να συνεχίσει την πορεία της».

Πηγή: sofokleousin.gr