Η μαλαισιανή εταιρία Top Glove που είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χειρουργικών γαντιών παγκοσμίως, θα αναγκαστεί να κλείσει τις μισές παραγωγικές μονάδες της, μετά τον εντοπισμό πολλών κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων της.

Η Top Glove αύξησε εντυπωσιακά την παραγωγή και τις πωλήσεις της από την αρχή της επιδημίας καθώς μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές χώρες έσπευσαν να δημιουργήσουν αποθέματα σε προστατευτικά είδη. Τα κέρδη της πολλαπλασιάστηκαν και τιμή της μετοχής της σημείωσε μεγάλη άνοδο..

Ωστόσο υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων της –αρκετοί εκ των οποίων είναι χαμηλά αμειβόμενοι μετανάστες– στα εργοστάσιά της σε βιομηχανική ζώνη κοντά στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ.

Πάνω από 1.000 κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διατάξει το κλείσιμό των μονάδων αυτών.

«Μετά από συμβουλή του υπουργείου Υγείας, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης σήμερα να κλείσουν 28 εργοστάσια της Top Glove (…) σταδιακά προκειμένου να επιτραπεί στους εργαζομένους να υποβληθούν σε τεστ και να τεθούν σε καραντίνα», ανέφερε ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας, Ισμαήλ Σαμπρί Γιαακόμπ. Δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει το κλείσιμο των εργοστασίων.

Από τους 5.767 εργαζομένους που υποβλήθηκαν σε τεστ, οι 2.453 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας Νουρ Χισάν Αμπντουλάχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 2.360 εργαζόμενοι από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί είναι αλλοδαποί και οι 164 Μαλαισιανοί.

Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 47 εργοστάσια –εκ των οποίων τα 41 στη Μαλαισία– και πολλοί από τους εργαζόμενους προέρχονται από το Νεπάλ που ζουν σε υπερπλήρεις κοιτώνες.

Η Top Glove δεν απάντησε σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο και παραμένει ασαφές το πώς το κλείσιμο αυτό των εργοστασίων θα επηρεάσει τις δραστηριότητές της.

Ο όμιλος μπορεί να κατασκευάσει 70 δισεκ. γάντια τον χρόνο και είναι από τους βασικότερους παραγωγούς στον κόσμο.

Η Μαλαισία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής μολύνει πάνω από 56.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 337 άτομα.

Οι κατασκευαστές γαντιών της χώρας –μεταξύ άλλων βιομηχανιών– κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι κακομεταχειρίζονται τους μετανάστες εργαζομένους ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν τον Ιούλιο να απαγορεύσουν την εισαγωγή γαντιών που κατασκευάζονται από εξωτερικούς συνεργάτες της Top Glove καθώς υπήρχαν υπόνοιες ‘καταναγκαστικής εργασίας’.

Πηγή: sofokleousin.gr