Η Ιταλία απέρριψε το αίτημα της Βενεζουέλας να εκδώσει τον Ραφαέλ Ραμίρες, τον κάποτε πανίσχυρο υπουργό Πετρελαίου και πρώην επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos de Venezuela, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον δικηγόρο του.

Οι αρχές της Βενεζουέλας είχαν ζητήσει από την Ιντερπόλ να εντοπίσει και να συλλάβει τον Ραμίρες το 2018. Στη συνέχεια ζήτησαν την έκδοσή του από την Ιταλία, κατηγορώντας τον για κατάχρηση. Ο Ραμίρες, που αρνείται τις κατηγορίες περί διαφθοράς, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί να τον συκοφαντήσει επειδή έχει εκφραστεί δημοσίως κατά της κυβέρνησης.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε τελεσίδικα μη αποδεκτό το αίτημα έκδοσης», είπε ο Ιταλός δικηγόρος του Ραμίρες, Ρομπέρτο Ντε Βίτα. Το δικαστήριο συντάχθηκε με προηγούμενη δικαστική απόφαση με βάση την οποία ο Ραμίρες δεν πρέπει να σταλεί πίσω στη Βενεζουέλα, λόγω των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτήν.

Ο Ραμίρες ήταν επί μία δεκαετία υπουργός Πετρελαίου και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας PDVSA, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της κάποια από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο. Απομακρύνθηκε από τη θέση του, ως απεσταλμένος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, το 2017 αφού επέκρινε δημοσίως τον Μαδούρο και την κατάσταση της πετρελαιοβιομηχανίας στη χώρα του.

Πηγή: sofokleousin.gr