Νέο χαστούκι στην τουρκική οικονομία καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε πως σταματά να κατασκευάζει μέρη των οχημάτων της στην Τουρκία και περιορίζεται πλέον μόνο στο εμπόριο.

Ο ιαπωνικός «γίγαντας» θα μεταφέρει την ιδιοκτησία του εργοστασίου της στο Γκέμπζε της Τουρκίας στη HABAŞ community. Η Ηonda θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη γειτονική χώρα μόνο στο εμπόριο μέσω του κεντρικού της γραφείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε προαναγγείλει το τέλος των κατασκευαστικών της δραστηριοτήτων στην Τουρκία ήδη από το 2019. Τότε, η εταιρεία είχε επικαλεστεί «τις εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ανάγκη να εξασφαλιστεί η παραγωγική της ικανότητα», καθώς και την ολοκλήρωση της παραγωγής του μοντέλου της Civic Sedan.

Προσωρινή διακοπή παραγωγής και σε άλλο εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Τουρκία

Παράλληλα, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές αυτοκινήτων στην Τουρκία, η Tofaş – μια κοινοπραξία της τουρκικής Koç Holding και της ιταλικής Fiat Chrysler – αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή της λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε τσιπ.

Τα εργοστάσιά της έχουν παύσει την παραγωγή για δύο εβδομάδες, από τις 19 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πλήγμα στην τουρκική οικονομία, καθώς η Tofaş είναι η έβδομη μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία της γειτονικής μας χώρας.

Σημειώνεται ότι και η τουρκογαλλική κοινοποραξία Oyak Renault είχε διακόψει την παραγωγή της από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου.

Πηγή: sofokleousin.gr