Η πανδημία έχει επηρεάσει και την παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων, με αποτέλεσμα ακόμη και κολοσσοί του κλάδου να επανεξετάζουν τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση των εργοστασίων τους. Η Daimler, ο γερμανικός κολοσσός που κατέχει τις μάρκες Mercedes και Smart, αποφάσισε να πουλήσει το εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων και ανταλλακτικών που διαθέτει στη Γαλλία. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Hambach στη βορειοανατολική Γαλλία και η βασική του δραστηριότητα είναι η κατασκευή εξαρτημάτων και του ηλεκτρικού μοντέλου Smart. Η Daimler, άλλαξε τον προγραμματισμό της και πλέον μεταφέρει την παραγωγή του ηλεκτρικού Smart στηn Κίνα σε ένα εργοστάσιο όπου θα συμμετέχει και ο κινέζικος κολοσσός Gelly. Όπως είναι γνωστό η Gelly είναι ένας από τους σημαντικότερους μέτοχους της Daimler.

Ενδιαφέρον για την εξαγορά του εργοστασίου στη Γαλλία, έχει εκδηλώσει η Ineos, μια ιδιωτική πολυεθνική εταιρεία χημικών με έδρα το Λονδίνο. Δραστηριοποιείται κυρίως σε χημικές ουσίες και φυσικό αέριο με έσοδα 83 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανάμεσα στις εταιρείες της εταιρείας χημικών, περιλαμβάνεται και η Ineos Automotive Ltd, η οποία ιδρύθηκε το 2017 από τον Βρετανό Τζιμ Ράτκλιφ, ιδιοκτήτη της εταιρείας χημικών Ineos.

Ο πρώτος στόχος της εταιρείας αυτοκινήτων είναι να κατασκευάσει το μοντέλο Ineos Grenadier, ένα όχημα εκτός δρόμου ειδικών προδιαγραφών το οποίο θα προσελκύσει τους φίλους του κλασικού Land Rover Defender, που σταμάτησε να κατασκευάζεται το 2016, μετά από 68 χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι το Ineos Grenadier θα κατασκευαζόταν σε δύο νέα εργοστάσια στην Estarreja, στην Πορτογαλία (σασί και αμάξωμα) και στο Bridgend, Νότια Ουαλία (τελική συναρμολόγηση), με κινητήρες που προμήθευε η BMW. Η κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για το 2021.

Όμως τώρα ανατρέπεται ο αρχικός προγραμματισμός και η Ineos Automotive Ltd, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενα να αγοράσει το γαλλικό εργοστάσιο και να ξεκινήσει εκεί την παραγωγή του νέου μοντέλου.

Ο δισεκατομμυριούχος και οπαδός του Brexit, Τζιμ Ράτκλιφ κατατάσσεται στον νούμερο πέντε της The Sunday Times Rich List. Είναι οικονομολόγος, 67 ετών και κατοικεί στο Μονακό.

Τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, το απολυμαντικό χεριών ήταν σε έλλειψη λόγω της υψηλής ζήτησης. Η Ineos δημιούργησε νέα εργοστάσια για να το παράγει χρησιμοποιώντας βασικά συστατικά που η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πολυμερών και το παρείχε δωρεάν στα νοσοκομεία. Τα εργοστάσια Ineos έχουν την ικανότητα να παράγουν ένα εκατομμύριο μπουκάλια απολυμαντικού χεριών το μήνα.

Τον Ιούνιο του 2020, η Ineos ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει τη μονάδα πετροχημικών της BP για 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει συμφέροντα σε 14 εργοστάσια στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και πέτυχε παραγωγή 9,7 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2019. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr