Η Ινδία θα αποδεσμεύσει 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα σε συντονισμό με άλλους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Η κίνηση εντάσσεται στις προσπάθειες υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για μια συντονισμένη αποδέσμευση των αποθεμάτων, που θεωρείται προειδοποίηση προς τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες.

Η αποδέσμευση των 5 εκατ. βαρελιών θα γίνει παράλληλα και σε διαβουλεύσεις με άλλες μεγάλες ενεργοβόρες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή.

Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου, διατυπώνει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών του αργού και θέλει ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του υπό τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής.

«Η Ινδία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχίες για το ότι η προσφορά του πετρελαίου προσαρμόζεται τεχνητά κάτω από τα επίπεδα ζήτησης από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Πηγή: sofokleousin.gr