Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει οκτώ Ρώσους διπλωμάτες και αξιωματούχους για να εκφράσει την αγανάκτησή της για τον θάνατο πολλών αμάχων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Μόσχας «απολύτως απαράδεκτες».

Οι απελάσεις αυτές έγιναν αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πάρει ανάλογα μέτρα, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία μετά τις καταγγελίες για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου.

«Έπειτα από μια ενδελεχή έρευνα στη χώρας μας, ζητήσαμε την απέλαση οκτώ διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στην Ιαπωνία και αξιωματούχων της εμπορικής αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας», δήλωσε η Χικαρίκο Όνο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Τόκιο, ο Μιχαήλ Γκαλούζιν, ενημερώθηκε για την απόφαση του Τόκιο στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών Τακέο Μόρι.

Ο πρεσβευτής, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στους διπλωμάτες που θα απελαθούν, ενημερώθηκε ότι ο θάνατος αμάχων «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έγκλημα πολέμου», τόνισε η Όνο.

Παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

«Θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα. Θα υιοθετήσουμε εναλλακτικές και μειώνοντας τις εισαγωγές, θα μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Κισίντα πρόσθεσε ότι θα παγώσουν και τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών ρωσικών τραπεζών, ενώ θα επεκταθούν και οι κυρώσεις εναντίον Ρώσων.

Στο μεταξύ και το Μαυροβούνιο ζήτησε την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Οι διπλωμάτες αυτοί «παραβίασαν τους διπλωματικούς κανόνες», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Αυτοί έχουν περιθώριο μίας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν το Μαυροβούνιο, ενώ ήδη έχει απελαθεί από τη χώρα ένας ακόμη Ρώσος διπλωμάτης.

Πηγή: sofokleousin.gr