Η Γαλλία ετοιμάζεται να περάσει το όριο των 100.000 νεκρών από covid-19, εν μέσω του τρίτου κύματος της επιδημίας στη χώρα, το οποίο διαρκεί και δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να ανοίξει και πάλι από τα μέσα Μαΐου.

Περνώντας αυτό το συμβολικό όριο, πιθανότατα σήμερα βάσει του ημερήσιου απολογισμού που καταρτίζει η Εθνική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, η χώρα θα βρεθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους νεκρούς από covid-19, μαζί με τη Βρετανία (127.000) και την Ιταλία (115.000).

“Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη κατά της επιδημίας”, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο Γκαμπριέλ Ατάλ εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Παρά τη σφοδρότητα του πρώτου κύματος της πανδημίας (σχεδόν 30.000 νεκροί από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Μαΐου 2020), η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφεί από τα τέλη Οκτωβρίου (περίπου 65.000) λόγω του δεύτερου κύματος της επιδημίας covid-19, το οποίο ενισχύθηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, και του τρίτου κύματος και εξαπλώθηκε περισσότερο λόγω του πιο μεταδοτικού, βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Αν και η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 των ενοίκων σε οίκους ευγηρίας απέφερε καρπούς, σχεδόν 300 νέοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφονται καθημερινά στα νοσοκομεία τον Απρίλιο.

Με περισσότερους από 5.900 ασθενείς με covid-19 να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ο μεγαλύτερος αριθμός από την άνοιξη του 2020, “το τρίτο κύμα της δεν έχει περάσει”, προειδοποίησε ο Ατάλ. “Δεν έχουμε φτάσει ακόμη την κορύφωση του αριθμού των νοσηλευομένων ασθενών, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δύσκολες ημέρες’, πρόσθεσε.

Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναστέλλει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς τη Βραζιλία λόγω της ανησυχίας που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε εκεί, το Ρ1, το οποίο θεωρείται πιο επικίνδυνο.

Μόλις παραδόθηκαν οι πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της covid-19, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις της στην Ευρώπη, θέτοντας εν αμφιβόλω την παράδοση περίπου 350.000 δόσεων που ήταν προγραμματισμένες για τα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, σε ένα σπάνιο καλό νέο, η Γαλλία θα λάβει τουλάχιστον 7 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσαν χθες πολλά μέλη της κυβέρνησης χάρη στην επιτάχυνση των παραδόσεων του στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η Γαλλία θα μπορέσει να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου, όπως είχε υποσχεθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν συναντάται σήμερα το απόγευμα με μέλη της κυβέρνησής του για να συζητήσουν το θέμα.

Εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια αναμένουν να μάθουν πότε θα μπορέσουν να υποδεχθούν ξανά το κοινό σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το σύνολο του πληθυσμού της Γαλλίας εξακολουθεί να ζει με περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19:00 και η υποχρεωτική τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Πηγή: sofokleousin.gr